Fűszeres tonhal édes-savanyú mártásban

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fűszeres tonhal édes-savanyú mártásban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg szeletelt tonhal
¼ teáskanál bors
1 fej kockára vágott vöröshagyma
1 kisebb csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
½ db csíkokra vágott kígyóuborka
2 szelet kockára vágott ananász
1 teáskanál friss, apróra vágott gyömbér
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
másfél evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál thai halszósz
3 dl halalaplé
2 evőkanál olaj
vagy
2 evőkanál földimogyoró-olaj
A díszítéshez:
igény szerint szeletelt uborka
igény szerint szeletelt zöldcitrom

Elkészítés:

1. A tonhalszeletek mindkét oldalát megszórjuk a borssal. Vastag aljú serpenyőt vagy öntöttvas serpenyőt kikenünk olajjal. A tonhalszeleteket elrendezzük a serpenyőben, és egyszer megfordítva 8 percig sütjük.

2. Közben egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat. Beletesszük a hagymát, a paprikát és a fokhagymát, és kis lángon 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul.

3. A serpenyőt levesszük a lángról, majd beletesszük az uborkát, az ananászt, a gyömbért meg a cukrot, és elkeverjük.

4. A keményítőt simára keverjük a zöldcitromlével meg a halszósszal, és belekeverjük a halalaplébe. A serpenyőbe öntjük. Közepes lángon kevergetjük, amíg felforr, majd 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik és kitisztul.

5. A mártást a tonhalra kanalazzuk, és azonnal tálaljuk a zöldcitromszeletekkel és az uborkával együtt.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Fűszeres tonhal édes-savanyú mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1346 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Thai konyha Thai konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem ínycsiklandók, ráadásul egészségesek is, így családi étkezésekre vagy vendégek számára egyaránt tökéletes... bővebben...
Fűszeres tonhal édes-savanyú mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Thai konyha Thai konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem ínycsiklandók, ráadásul egészségesek is, így családi étkezésekre vagy vendégek számára egyaránt tökéletes... bővebben...
most van szezonja