Fűszeres tonhal édes-savanyú mártásban



Elkészítés:
1. A tonhalszeletek mindkét oldalát megszórjuk a borssal. Vastag aljú serpenyőt vagy öntöttvas serpenyőt kikenünk olajjal. A tonhalszeleteket elrendezzük a serpenyőben, és egyszer megfordítva 8 percig sütjük.
2. Közben egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat. Beletesszük a hagymát, a paprikát és a fokhagymát, és kis lángon 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul.
3. A serpenyőt levesszük a lángról, majd beletesszük az uborkát, az ananászt, a gyömbért meg a cukrot, és elkeverjük.
4. A keményítőt simára keverjük a zöldcitromlével meg a halszósszal, és belekeverjük a halalaplébe. A serpenyőbe öntjük. Közepes lángon kevergetjük, amíg felforr, majd 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik és kitisztul.
5. A mártást a tonhalra kanalazzuk, és azonnal tálaljuk a zöldcitromszeletekkel és az uborkával együtt.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.