Töltött szőlőlevél



Elkészítés:
1. A rizst tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és 30 percig áztatjuk. Leszűrjük, félretesszük.
2. Ha friss szőlőlevelet használunk, forrásban lévő, sós vízben 3 percig főzzük. Ha konzerv szőlőlevelet használunk, 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, megtöröljük.
3. 4 evőkanál megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst, és lefedve 5 percig pároljuk.
4. Hozzáadjuk a durvára vágott sós pisztáciát, az apróra vágott kaprot, kevés sót, sok borsot. További 5 percig pároljuk, ügyelve arra, nehogy a rizs leragadjon.
5. A szőlőlevelet a fényes oldalával lefelé deszkára kiterítjük. Közepére halmozunk 1-1 kanál tölteléket, majd feltekerjük. Oldalt is behajtjuk.
6. A töltött szőlőleveleket a hajtott széllel lefelé nagy lábosba tesszük. Felöntjük a maradék olajjal és a citromlével ízesített vízzel. A tetejére helyezünk egy nagy tányért, amely kissé lenyomtatja a töltött szőlőleveleket.
7. Közepes lángon 50-60 percig főzzük. Hidegen is, melegen is fogyasztják.