Fánk más módon

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fánk más módon
Adag: 4-5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dl tej
1 evőkanál porcukor
1 késhegynyi
6 db tojás
8 dkg élesztő
15 dl olaj
vagy
150 dkg zsír

Elkészítés:

Hat tojás sárgáját tíz deka vajjal, egy kanál porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, hozzá veszünk 80 deka lisztet és annyi langyos tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Ezalatt 20 deka lisztet 8 deka élesztővel, kis tejjel kovásznak készítünk. Ha a kovász megkelt, az előbbi tésztával, mely félig kidolgozott, jól kidolgozzuk. Megkelesztjük, de nem túlságosan, és a továbbiakban úgy járunk el vele, mint a "Fánk" címszó alatt található tésztával.

A zsírban sült tésztáknál megjegyzendő, hogy nagyon sok zsírt vagy olajat kell feltenni, hogy a tészták szebben süljenek. Bár kevés fogy el, a megmaradó bármire felhasználható. A kidolgozáshoz mindig langyos tejet használjunk. A tojásnak csak a sárgája szükséges a tésztába.

Fánk

Fánk
10 dkg vaj
56 dkg liszt
6 db tojás
1 késhegynyi
3 dkg élesztő
4 dl tej
150 dkg zsír vagy
15 dl olaj

Élesztővel, tejjel, 2 dkg cukorral, liszttel kovászt készítünk.

Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverjük. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk és letakarva, párna közt kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, középszerű fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban fedő alatt kisütjük. De csak az egyik felét sütjük fedő alatt. A tészta a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba. Ne süssük nagyon erős tűznél, mert nem sül keresztül.

Fánk más módon
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3346 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Móra Ferencné szakácskönyve
Móra Ferencné szakácskönyve
(Holnap Kiadó, 1996)

Móra Ferencné ismert és elismert háziasszony hírében állott. Nemcsak tudott, szeretett is főzni. Főzési, bevásárlási tanácsait, a maradék hasznosítására vonatkozó ötleteit napjaink konyháiban is felhasználhatjuk. Könyve... bővebben...
Fánk más módon
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Móra Ferencné szakácskönyve
Móra Ferencné szakácskönyve
(Holnap Kiadó, 1996)

Móra Ferencné ismert és elismert háziasszony hírében állott. Nemcsak tudott, szeretett is főzni. Főzési, bevásárlási tanácsait, a maradék hasznosítására vonatkozó ötleteit napjaink konyháiban is felhasználhatjuk. Könyve... bővebben...
lexikon