Rizskuglóf hallal és spárgával



Elkészítés:
1. A megtisztított zöld spárgát sós vízben 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, a főzővizet félretesszük. A spárgát feldaraboljuk, néhány spárgacsúcsot a díszítéshez félreteszünk.
2. A friss zsályaleveleket felvert tojásba mártjuk, majd lisztben megforgatjuk. Megforrósított vajban ropogósra sütjük. Itatósra szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.
3. A visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a pórét (csak a fehér részét). Meglocsoljük-2 evőkanálnyival a spárga főzővizéből. Hozzáadjuk a halszeleteket, és nagy lángon 3 percig főzzük. Közben a halat villával szétnyomkodjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
4. Megszórjuk a rizzsel, 1 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.
5. Belekeverjük a főtt spárgát. Felöntjük félpohárnyi halalaplével.
6. Gyakran kevergetve főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog. Újból felöntjük a levessel, és a folyamatot addig ismételjük, amíg a rizs meg nem puhul (15-18 perc). Belekeverjük a tejszínt.
7. Kivajazunk egy 1,5 literes kuglófformát. Szorosan belenyomkodjuk a kész halas-spárgás rizottót. Óvatosan tálra borítjuk, a félretett spárgacsúcsokkal és a ropogós zsályalevelekkel díszítjük.
Halalaplé

1. A megtisztított hagymát, sárgarépát és szárzellert feldaraboljuk, és lábosba tesszük.
2. Hozzáadjuk a halnyesedéket, a paradicsomot, a vastag citromszeletet, a petrezselyemcsokrot. Felöntjük a vízzel és a borral. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 40-50 percig főzzük. A keletkező szürke habot szűrőkanállal leszedjük.
3. A levest leszűrjük és halalaplének használjuk.