Jambalaya



Elkészítés:
1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott zöldhagymát, a zúzott fokhagymát és a csíkokra vágott szalonnát. 5 percig sütjük.
2. Megszórjuk a rizzsel, fél percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott piros húsú paprikát és a főtt, füstölt sonkát. Sóval, borssal, szárított kakukkfűvel, néhány csepp tabasco-mártással ízesítjük. Felöntjük a levessel, és fedő alatt 30 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a rákot, és további 5-8 percig főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tyúkhúsleves

1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.