Pikáns sertéscurry

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pikáns sertéscurry
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
85 dkg lehártyázott, kockára vágott sertéscomb
3 teáskanál currypor
½ teáskanál őrölt galangagyökér
½ teáskanál őrölt lepkeszegmag
1 szál apróra vágott lemongrass
2 fej vékonyra szeletelt hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál mustármag-olaj
2 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál őrölt római kömény
3 és fél dl tyúkhúsleves
vagy
3 és fél dl marhahúsleves
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húsról minden zsiradékot, inat leszedünk, majd 3 cm-es kockákra vágjuk, és tálba tesszük. Megöntözzük a citromlével, megszórjuk a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk a cukrot és a szójaszószt. Jól összekeverjük.

2. A mustárolajat és a szezámolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a felaprított lemongrasst és a vékonyra szelt hagymát. Közepes tűzön 2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a fahéjjal, a kurkumával, a római köménnyel, a curryvel, az őrölt lepkeszegmaggal és a galangával. Összekeverjük, és 1-2 percig pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a húskockákat, és gyakran kevergetve minden oldalon megpirítjuk. Megsózzuk, majd felengedjük a marhahúslevessel vagy a tyúhúslevessel, és összekeverjük. Felforraljuk, majd takarékra állítjuk, és lassú tűzön 50-55 percig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szaft nagy részét beszívja. A csípős sertéscurryt forrón, kókuszos rizzsel tálaljuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Kókuszos rizs

Kókuszos rizs
4 dl konzerv kókuszkrém
40 dkg basmati rizs
5 dl víz
2 evőkanál olaj vagy
2 evőkanál ghee
ízlés szerint

1. Az olajat vagy a ghee-t a lábosban felforrósítjuk, beletesszük a rizst, és néhány másodpercig keverjük.

2. Hozzáöntjük a kókuszkrémet, megsózzuk, majd felöntjük a vízzel. Fedő alatt, lassú tűzön, 15 percig pároljuk. A fedőt közben ne emeljük fel! 15 perc múlva levesszük a tűzről, és további 5 percig állni hagyjuk, majd a fedőt levéve villával szétpergetjük a rizst.

Pikáns sertéscurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1296 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
(Vince Kiadó, 2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Burmából és Indonéziából válogatva. Az ételeket kiegészítettük néhány "hagyományos" nyugati curryval is,... bővebben...
Pikáns sertéscurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
(Vince Kiadó, 2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Burmából és Indonéziából válogatva. Az ételeket kiegészítettük néhány "hagyományos" nyugati curryval is,... bővebben...
recepttár