Thai halleves

Laksa

| Kókuszos halleves receptek
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Thai halleves
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg szójacsíra
10 db szárított, szeletelt zöldcitromlevél
35 dkg finommetélt
50 dkg szeletelt halfilé
1 csipet kristálycukor
3 evőkanál friss bazsalikomlevél
3 evőkanál friss mentalevél
2 szál apróra vágott lemongrass
4 db szárított, erős zöldpaprika
4 db piros, apróra vágott erős paprika
2 darabka galangagyökér
20 dl halalaplé
5 dl kókusztej
1 teáskanál
A chilikrémhez:
2 teáskanál rákpaszta
1 szál lemongrass
¾ dl víz
vagy
4 kicsi piros cseresznyepaprika
A díszítéshez:
ízlés szerint szójacsíra
ízlés szerint fűszerpaprika
ízlés szerint bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. 4 zöldcitromlevelet forrásban lévő vízbe teszünk, és 30 percig áztatunk, amíg a levelek megpuhulnak. Fazékba öntjük a hallét, majd hozzáadjuk a maradék 6 citromlevelet, a galangagyökeret, a felaprított lemongrasst, a bazsalikomot, a mentát, a fűszerpaprikát és az apróra vágott, hegyes erős paprikát. A lábost félig lefedve, a levet 30 percig főzzük. Leszűrjük (1. kép).

2. A levet visszaöntjük a lábosba, beletesszük a vékonyra szeletelt halat, sóval, cukorral és chilipasztával ízesítjük, majd felforraljuk. Hozzáöntjük a kókusztejet, összekeverjük, és a lábost lehúzzuk a tűzről.

3. A finommetéltet forrásban lévő vízben kifőzzük. A beáztatott zöldcitromleveleket lecsepegtetjük és csíkokra metéljük (2. kép). A kifőtt tésztát levesestányérokba szétosztjuk, tetejére szójababcsírát teszünk, és rámerjük a forró levest. A levest friss, vékonyra szelt fűszerpaprikával, a maradék babcsírával, a vékony csíkokra vágott bazsalikom- és zöldcitromlevelekkel díszítjük.

4. A chilipaszta készítése: a lemongrasst, a rákpasztát, a vizet és a fűszerpaprikát turmixgépben sima péppé keverjük.

Thai halleves Thai halleves

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Thai halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3195 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
(Vince Kiadó, 2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Burmából és Indonéziából válogatva. Az ételeket kiegészítettük néhány "hagyományos" nyugati curryval is,... bővebben...
Thai halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
(Vince Kiadó, 2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről, Malajziából, Burmából és Indonéziából válogatva. Az ételeket kiegészítettük néhány "hagyományos" nyugati curryval is,... bővebben...
szólj hozzá, értékelj