Piros báránycurry



Elkészítés:
1. Az olajat nagy lángon felforrósítjuk egy nagy serpenyőben vagy előmelegített wokban. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával, és 2-3 percig keverve pirítjuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a húst, és keverve sütjük, amíg kissé megpirul.
2. Belekeverjük a currykrémet, néhány másodpercig főzzük, majd hozzáöntjük a kókusztejet, beleszórjuk a cukrot, és felforraljuk. A lángot kicsire vesszük, és időnként megkeverve 15 percig főzzük.
3. Belekeverjük a paprikát, a marhahúslevest vagy bárányhús-alaplét, a halszószt és a zöldcitromlét. Lefedve főzzük további 15 percig, vagy amíg a hús megpuhul.
4. Hozzáadjuk a vízigesztenyét, az aprított koriandert meg bazsalikomot, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tányérokra szedjük, bazsalikomlevelekkel díszítjük, és jázminrizzsel tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
Bárányhús-alaplé

1. Nagy fazékba tesszük a báránycsontot (1. kép). Felöntjük vízzel, felforraljuk, majd a csontokat kivesszük, lecsepegtetjük, leöblítjük.
2. A csontokat tiszta fazékba tesszük. Hozzáadjuk a felnegyedelt vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, a darabokra vágott póréhagymát és szárzellert. Beletesszük a bouquet garnit (2. kép), a borsot, és felöntjük a vízzel.
3. Felforraljuk, majd kis lángon 120-180 percen át gyöngyöztetve főzzük, közben a habot és a zsírt rendszeresen leszedjük a tetejéről. Ehhez használjunk lapos szűrőkanalat (3. kép).
4. A levet tálba szűrjük. A csontokból és a zöldségekből merőkanállal az összes folyadékot kinyomkodjuk (4. kép). Néhány órára hideg helyre tesszük, a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük.