Hideg uborkaleves füstölt lazaccal

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Hideg uborkaleves füstölt lazaccal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 dkg kockára vágott füstölt lazac
1 nagyobb kimagozott, szeletelt uborka
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
1 kisebb kockára vágott burgonya
1 db finomra vágott szárzeller
4 dl zsíros főzőtejszín
2 teáskanál olaj
2 evőkanál friss, apróra vágott snidling
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány ág friss kapor

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon fölforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, 3 percig pároljuk, amíg puhulni kezd.

2. Hozzáadjuk az uborkát, a burgonyát, a zellert (1. kép) és a tyúkhúslevest vagy a zöldséglevest. Ha sótlan lenne, jócskán megsózzuk. Felforraljuk, csökkentjük a hőfokot és befedve lassan főzzük 20 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.

3. A levest hagyjuk egy kicsit hűlni, majd mixerbe vagy robotgépbe tesszük, ha kell, adagonként.

4. A levest simára pürésítjük. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

5. A pürésített levest egy nagy tálba öntjük és befedve a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Hozzákeverjük a leveshez a tejszínt (2. kép), a kis kockákra vágott lazacot (3. kép) és a snidlinget. Ha az idő engedi, hagyjuk legalább 60 percen át hűlni, hogy az ízek jól összeérjenek. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Hűtött tálakban, kaporral megszórva tálaljuk.

Hideg uborkaleves füstölt lazaccal Hideg uborkaleves füstölt lazaccal Hideg uborkaleves füstölt lazaccal

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Hideg uborkaleves füstölt lazaccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1207 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Hideg uborkaleves füstölt lazaccal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
ételfotó