Hideg borscs

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hideg borscs
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db cékla
vagy
3 db főtt, kockára vágott cékla
2 evőkanál apróra vágott, friss kapor
3 ⅔ dl paradicsomlé
¼ fej durvára vágott káposzta
1 fej apróra vágott hagyma
42 dkg konzerv, hámozott paradicsom
1 szál hosszában félbevágott, szeletelt póréhagyma
12 dl víz
1 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
1 kisebb szál finomra vágott fehérrépa
1 evőkanál olaj
ízlés szerint frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint joghurt
vagy
ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. A káposztát egy lábosba tesszük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy befedje. Felforraljuk és 3 percig forraljuk, majd leszűrjük.

2. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát és a póréhagymát, befedjük, és 5 percig pároljuk, amíg a zöldségek kezdenek puhulni. Időnként megkeverjük.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vizet, a sárgarépát, a fehérrépát, a céklát és a babérlevelet. Belekeverjük az előfőzött káposztát (1. kép), és jócskán megsózzuk. Fölforraljuk, majd csökkentve a hőfokot körülbelül 75 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Kidobjuk a babérlevelet.

4. A levest hagyjuk kicsit kihűlni, majd mixerbe vagy robotgépbe tesszük és krémesre pürésítjük, ha szükséges, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főző levet.)

5. A levest egy nagy tálba öntjük, és hozzákeverjük a paradicsomlét. Hűtőszekrényben tartjuk, amíg jó hideg lesz.

6. Belekeverjük a kaprot (2. kép). Ha kívánjuk, a levest még hígíthatjuk paradicsomlével vagy vízzel. Ízlés szerint adhatunk bele sót és borsot vagy egy kevés citromlét, ha kevésbé édesen szeretjük. Lehűtött levesestálakban, a tetejükre spirális alakban tejfölt vagy joghurtot csurgatva tálaljuk.

Hideg borscs Hideg borscs
Hideg borscs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2811 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Hideg borscs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
pinterest