Húsos gombaleves tésztafedővel



Elkészítés:
1. A tyúkhúslevest egy lábosban éppen csak felforraljuk. Beletesszük a csirkemellet, a fokhagymát és a tárkonyt (1. kép), takarékra vesszük a lángot, és befedve 20 percig lassan főzzük, amíg a hús jól átfőtt. A húst kivesszük a levesből, s amikor már kihűlt, falatnyi darabokra vágjuk. A levest leszűrjük.
2. A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk. 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, eleinte ritkán, később, ahogy a gomba színesedni kezd, egyre gyakrabban megkeverjük Hozzáadjuk a bort, néhány percig forraljuk, majd a serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.
3. A lisztet egy kis keverőtálban nagyon lassan sűrű krémmé dolgozzuk a tejszínnel. Öntünk hozzá egy keveset a levesből, így sima folyadékot kapunk.
4. A levest felforraljuk egy nagy lábosban, hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd ismét felforraljuk. 3-4 percig hagyjuk lassan forrni, amíg a leves besűrűsödik, gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a gombát a levével együtt. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük.
5. A vajastésztából 6 kört vágunk ki (2. kép), valamivel kisebb átmérőjűeket, mint a levesestányérok. A kerek lapokat sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
6. Közben a csirkehúst beletesszük a levesbe, amit esetleg még fűszerezünk, és 10 percig lassan főzzük, hogy a leves jól átmelegedjen. Belekeverjük a petrezselymet. A levest előmelegített tálakba merjük, majd mindegyik tetejére teszünk egy tésztalapot. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.