Húsos gombaleves tésztafedővel

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Húsos gombaleves tésztafedővel
Adag: 6 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
42 dkg szeletelt vargánya gomba
40 dkg mélyhűtött leveles tészta
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál vaj
3 evőkanál száraz fehérbor
6 evőkanál liszt
1 ¾ dl tejszín
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
csipet szárított tárkony
vagy
csokor friss tárkony

Elkészítés:

1. A tyúkhúslevest egy lábosban éppen csak felforraljuk. Beletesszük a csirkemellet, a fokhagymát és a tárkonyt (1. kép), takarékra vesszük a lángot, és befedve 20 percig lassan főzzük, amíg a hús jól átfőtt. A húst kivesszük a levesből, s amikor már kihűlt, falatnyi darabokra vágjuk. A levest leszűrjük.

2. A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk. 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, eleinte ritkán, később, ahogy a gomba színesedni kezd, egyre gyakrabban megkeverjük Hozzáadjuk a bort, néhány percig forraljuk, majd a serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.

3. A lisztet egy kis keverőtálban nagyon lassan sűrű krémmé dolgozzuk a tejszínnel. Öntünk hozzá egy keveset a levesből, így sima folyadékot kapunk.

4. A levest felforraljuk egy nagy lábosban, hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd ismét felforraljuk. 3-4 percig hagyjuk lassan forrni, amíg a leves besűrűsödik, gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a gombát a levével együtt. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük.

5. A vajastésztából 6 kört vágunk ki (2. kép), valamivel kisebb átmérőjűeket, mint a levesestányérok. A kerek lapokat sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

6. Közben a csirkehúst beletesszük a levesbe, amit esetleg még fűszerezünk, és 10 percig lassan főzzük, hogy a leves jól átmelegedjen. Belekeverjük a petrezselymet. A levest előmelegített tálakba merjük, majd mindegyik tetejére teszünk egy tésztalapot. Azonnal tálaljuk.

Húsos gombaleves tésztafedővel Húsos gombaleves tésztafedővel
A mélyhűtött leveles tésztát nem szabad mikrohullámú sütőben kiolvasztani, mert akkor sütéskor kevésbé emelkedik fel (nem lesz leveles)!

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Húsos gombaleves tésztafedővel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1001 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Húsos gombaleves tésztafedővel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
könyvek