Tésztagyűrűben sült paradicsomos rigatoni



Elkészítés:
1. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, 20 dkg vajat és a reszelt citromhéjat.
2. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát.
4. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Villával megszurkáljuk. Kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
5. A rigatonit a szokásos módon, bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük. Leszűrjük, majd belekeverjük a besamelmártásba.
6. Összeforgatjuk a paradicsommártással, belekanalazzuk a tésztakéregbe. Megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és 10-15 percre a sütőbe toljuk.
7. Sütés után 5 percig állni hagyjuk. A kapcsos peremet eltávolítva tálra csúsztatjuk, és tortaként szeleteljük.
Paradicsommártás

1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk.
2. A többi zöldséget megtisztítjuk, felaprítjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a szárzellert és a zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a friss bazsalikomleveleket, az apróra vágott petrezselymet, sót, cukrot, borsot. Fedő alatt 45 percig pároljuk, majd fakanállal összetörjük.
Ha sima állagú szószt szeretnénk, turmixoljuk össze a mártást.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.