Tésztagyűrűben sült paradicsomos rigatoni

Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A töltelékhez:
50 dkg rigatoni
6 dkg reszelt parmezán sajt
½ adag besamelmártás
Az omlós tésztához:
25 dkg vaj
30 dkg liszt
ízlés szerint
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, 20 dkg vajat és a reszelt citromhéjat.

2. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát.

4. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Villával megszurkáljuk. Kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

5. A rigatonit a szokásos módon, bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük. Leszűrjük, majd belekeverjük a besamelmártásba.

6. Összeforgatjuk a paradicsommártással, belekanalazzuk a tésztakéregbe. Megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és 10-15 percre a sütőbe toljuk.

7. Sütés után 5 percig állni hagyjuk. A kapcsos peremet eltávolítva tálra csúsztatjuk, és tortaként szeleteljük.

Paradicsommártás

Paradicsommártás
200 dkg paradicsom
1 szál sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
8 levél friss bazsalikom
0.5 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál kristálycukor
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk.

2. A többi zöldséget megtisztítjuk, felaprítjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a szárzellert és a zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a friss bazsalikomleveleket, az apróra vágott petrezselymet, sót, cukrot, borsot. Fedő alatt 45 percig pároljuk, majd fakanállal összetörjük.

Ha sima állagú szószt szeretnénk, turmixoljuk össze a mártást.

Besamelmártás

Besamelmártás
5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.

Tésztagyűrűben sült paradicsomos rigatoni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1251 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Tésztagyűrűben sült paradicsomos rigatoni
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
ételfotó