Sajtos tészta csőben sütve



Elkészítés:
1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat.
2. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.
3. Közben elkészítjük a besamelmártást. Belekeverjük a tejfölt és 10 dkg reszelt pecorino sajtot.
4. A tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és forró olajra szedjük. 1 percig kevergetve pirítjuk, majd belekeverjük a mártásba.
5. Felét belesimítjuk a tálba, s megszórjuk a reszelt parmezán sajttal. Beborítjuk a maradék tésztával, megszórjuk a maradék pecorino sajttal, és 30-35 percre a sütőbe toljuk.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.