Erdészmetélt csőben sütve



Elkészítés:
1. A szárított vargányát 20 percre meleg vízbe áztatjuk.
2. A csíkokra vágott nyers, füstölt sonkát forró vajon 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt vargányát. 1 percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a gomba áztatóvizével. 5 percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a besamelmártás kétharmadát.
3. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat.
4. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük. Leszűrjük és belekeverjük a mártásba. Belesimítjuk a tálba.
5. A maradék besamelmártásba belekeverjük a reszelt parmezán sajtot és ráöntjük a tésztára. Rámorzsoljuk a maradék vajat, és 30-35 percre a sütőbe toljuk.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.