Csirkemájjal rakott lasagne



Elkészítés:
1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, és fakanállal belekeverjük a bort és az olajat is. Rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és fél óráig pihentetjük.
2. A szárított gombát meleg vízben áztatjuk.
3. A tésztát 5 részre osztjuk. Tésztagépen többször is áthajtjuk, a második legvékonyabb fokozatig. A tésztalapokat 10x10 cm-es négyzetekké vágjuk, majd fél órára lisztezett ruhára tesszük száradni.
4. Adagokban, bő, forrásban lévő, sós-olajos vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.
5. 4 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett gombát, és 2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellfilét és megpirítjuk.
6. Hozzáadjuk a kockára vágott főtt, füstölt sonkát. Felöntjük 0,5 dl levessel és 8 percig pároljuk.
7. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemájat is. 2 perc múlva felöntjük a borral és a maradék levessel. Sóval, borssal, reszelt fekete szarvasgombával ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk.
8. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Aljára simítunk egy réteg besamelmártást. Egy réteg tésztalapot beleültetünk a mártásba. Beborítjuk a húsos-májas mártással, és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére tészta kerüljön, amit leöntünk a mártással, megszórunk reszelt parmezán sajttal és rámorzsoljuk a vajat. 1 órát állni hagyjuk.
9. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-35 percig sütjük. Szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.
Tyúkhúsleves

1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.