Csirkemájjal rakott lasagne

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 evőkanál olívaolaj
2 db tojás
30 dkg búzaliszt
3 evőkanál édes tokaji szamorodni bor
vagy
3 evőkanál édes marsala bor
ízlés szerint
A töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
12 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 fej hagyma
6 dkg főtt füstölt sonka
vagy
dl édes marsala bor
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat, és fakanállal belekeverjük a bort és az olajat is. Rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és fél óráig pihentetjük.

2. A szárított gombát meleg vízben áztatjuk.

3. A tésztát 5 részre osztjuk. Tésztagépen többször is áthajtjuk, a második legvékonyabb fokozatig. A tésztalapokat 10x10 cm-es négyzetekké vágjuk, majd fél órára lisztezett ruhára tesszük száradni.

4. Adagokban, bő, forrásban lévő, sós-olajos vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.

5. 4 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett gombát, és 2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellfilét és megpirítjuk.

6. Hozzáadjuk a kockára vágott főtt, füstölt sonkát. Felöntjük 0,5 dl levessel és 8 percig pároljuk.

7. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemájat is. 2 perc múlva felöntjük a borral és a maradék levessel. Sóval, borssal, reszelt fekete szarvasgombával ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk.

8. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Aljára simítunk egy réteg besamelmártást. Egy réteg tésztalapot beleültetünk a mártásba. Beborítjuk a húsos-májas mártással, és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére tészta kerüljön, amit leöntünk a mártással, megszórunk reszelt parmezán sajttal és rámorzsoljuk a vajat. 1 órát állni hagyjuk.

9. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-35 percig sütjük. Szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Besamelmártás

Besamelmártás
5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.

Tyúkhúsleves

Kép nélkül
1 db 200 dkg-os tyúk vagy
1 db 200 dkg-os egész csirke
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 db burgonya
1 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
igény szerint cérnametélt vagy
igény szerint apró tészta
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint

1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.

2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.

3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.

4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.

Csirkemájjal rakott lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1673 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Csirkemájjal rakott lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
ételfotó