Lasagne a tenger gyümölcseivel



Elkészítés:
1. A lasagne lapokat nagy lábosban, forrásban lévő sós vízben 2-3 percig előfőzzük (ha olajat is teszünk a vízbe, nem ragadnak össze a tésztalapok). Szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, és tiszta ruhára tesszük száradni.
2. Kivajazunk egy nagy tepsit. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a megtisztított garnélarákot, a kalmárt, a kagylót és a nagyobb darabokra vágott halfilét. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a borral, és 10 percig főzzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
3. A vajat lábosban megforrósítjuk, meghintjük a liszttel, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a halalaplével, és gyakran kevergetve 10 percig főzzük.
4. Egy réteg tésztát a tálba fektetünk. Ráöntünk egy adag fehérmártást és rákanalazunk egy réteg rákos-kagylós masszát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.
5. 25-30 percig sütjük. Szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.
Házilag gyúrt tészta - alaprecept

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.
2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.
3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.
Kézi nyújtásnál:
4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.
5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.
Tésztagép használatával:
4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.
5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.
Halalaplé

1. A megtisztított hagymát, sárgarépát és szárzellert feldaraboljuk, és lábosba tesszük.
2. Hozzáadjuk a halnyesedéket, a paradicsomot, a vastag citromszeletet, a petrezselyemcsokrot. Felöntjük a vízzel és a borral. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 40-50 percig főzzük. A keletkező szürke habot szűrőkanállal leszedjük.
3. A levest leszűrjük és halalaplének használjuk.