Lasagne tavaszi zöldségekkel

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg főtt zöldbab
50 dkg főtt burgonya
100 dkg érett paradicsom
35 dkg frissen gyúrt lasagne
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ adag pesto szósz
9 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A lasagne lapokat nagy lábosban, forrásban lévő sós vízben 2-3 percig előfőzzük (ha olajat is teszünk a vízbe, nem ragadnak össze a tésztalapok). Szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, és tiszta ruhára tesszük száradni.

2. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A pestót belekeverjük a besamelmártásba. Tálba tesszük a felaprított főtt zöldbabot, a kockára vágott burgonyát, a vékonyan felszeletelt mozzarellát és a lehéjazott, felaprított paradicsomot.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tálba belesimítunk egy vékony réteg besamelmártást. Ráfektetünk egy sor lasagne lapot. Ráhalmozunk egy adag sajtos zöldségkeveréket. Sóval, borssal, reszelt parmezán sajttal megszórjuk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére besamelmártás kerüljön, amit megszórunk reszelt parmezán sajttal.

4. 45 percig sütjük. Szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.

Házilag gyúrt tészta - alaprecept

Kép nélkül
Sima tésztához::
4 nagyobb tojás
45 dkg liszt
Színes tésztához::
3 nagyobb tojás
38 dkg liszt
5 dkg parajpüré vagy

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.

2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.

3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.

Kézi nyújtásnál:

4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.

5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.

Tésztagép használatával:

4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.

5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.

Besamelmártás

Besamelmártás
5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.

Pesto

Pesto
2 dkg reszelt parmezán sajt
4 evőkanál fenyőmag
2 dkg kemény, reszelt juhsajt vagy
2 dkg reszelt pecorino sajt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb csokor friss, apróra vágott bazsalikom
ízlés szerint

1. A kissé felaprított friss bazsalikomleveleket robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot, a szétnyomott fokhagymát és a fenyőmagot. Sima krémmé keverjük.

2. Vékony sugárban csorgatjuk hozzá az olajat, állandó keverés mellett. Sóval ízesítjük.

3. Főtt tésztába keverve vagy burgonyagnocchira csöpögtetve fogyasztjuk.

Lasagne tavaszi zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1236 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Lasagne tavaszi zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
tippek, fortélyok