Húsos makarónitorta



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 23 cm-es tortaformát. Az omlós tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Körré formáljuk, és kibélelünk vele egy tortaformát.
2. A makarónit bő, forrásban lévő sós vízben rugalmasra főzzük. Lecsöpögtetjük majd összekeverjük a húsmártás felével.
3. A húsos makaróni felét a tésztára halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással és megszórjuk pecorino sajttal, Rásimítjuk a maradék húsmártást, majd a maradék makarónit. Reszelt sajttal meghintjük.
4. A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a makarónit, tetején lyukat fúrunk vagy villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.
5. 40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Besamelmártás
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.
Húsmártás

1. A kolbász bőrét lehúzzuk, a húst összemorzsoljuk. Lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a zsálya- és rozmaringágat, a kétféle darált húst és 8-10 perc alatt barnára pirítjuk.
2. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk.
3. Másik serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat és beletesszük a zöldségeket és a maradék zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.
4. A kihűlt húsmasszát robotgépben pürésítjük, majd belekeverjük a boros zöldségmasszába a brandyvel együtt. 2 percig pároljuk, és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és félig lefedve kb. 2 órát főzzük. Időnként megkeverjük.
5. Másfél órányi főzés után belekeverjük a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket és megkóstoljuk, elég sós-e.
6. Minél tovább főzzük, annál érettebbek az ízek. Legalább 2 órát kell szánni a mártás főzésére.
7. A végén keverjük bele a vajat.
Omlós tészta
1. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A vajat késpengével beledolgozzuk.
2. Belekeverjük a tojások sárgáját.
3. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.