Húsos makarónitorta

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsos makarónitorta
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg makaróni
12 dkg kemény juhsajt
vagy
12 dkg pecorino sajt

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 23 cm-es tortaformát. Az omlós tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Körré formáljuk, és kibélelünk vele egy tortaformát.

2. A makarónit bő, forrásban lévő sós vízben rugalmasra főzzük. Lecsöpögtetjük majd összekeverjük a húsmártás felével.

3. A húsos makaróni felét a tésztára halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással és megszórjuk pecorino sajttal, Rásimítjuk a maradék húsmártást, majd a maradék makarónit. Reszelt sajttal meghintjük.

4. A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a makarónit, tetején lyukat fúrunk vagy villával megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz távozhasson.

5. 40 perc alatt aranysárgára sütjük.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Besamelmártás

Besamelmártás
5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.

Húsmártás

Húsmártás
180 dkg érett, hámozott paradicsom
40 db friss, csíkokra vágott bazsalikomlevél
2 ág friss rozmaring
1 ág friss zsálya
5 dkg vaj
5 dl tej
3 dl száraz száraz fehérbor
1 dl brandy
2 szál apróra vágott szárzeller
2 szál apróra vágott sárgarépa
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

1. A kolbász bőrét lehúzzuk, a húst összemorzsoljuk. Lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a zsálya- és rozmaringágat, a kétféle darált húst és 8-10 perc alatt barnára pirítjuk.

2. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk.

3. Másik serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat és beletesszük a zöldségeket és a maradék zúzott fokhagymát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

4. A kihűlt húsmasszát robotgépben pürésítjük, majd belekeverjük a boros zöldségmasszába a brandyvel együtt. 2 percig pároljuk, és felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük és félig lefedve kb. 2 órát főzzük. Időnként megkeverjük.

5. Másfél órányi főzés után belekeverjük a csíkokra vágott friss bazsalikomleveleket és megkóstoljuk, elég sós-e.

6. Minél tovább főzzük, annál érettebbek az ízek. Legalább 2 órát kell szánni a mártás főzésére.

7. A végén keverjük bele a vajat.

Omlós tészta

Kép nélkül
15 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 csipet

1. Tálba szitáljuk a lisztet és a sót. A vajat késpengével beledolgozzuk.

2. Belekeverjük a tojások sárgáját.

3. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Húsos makarónitorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1255 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Húsos makarónitorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
most van szezonja