Cioppino

Vegyes halleves

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Cioppino
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg tisztított, darabolt kalamári
18 dkg főtt rák
vagy
18 dkg fésűkagyló
1 evőkanál sűrített paradicsom
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 db kimagozott, apróra vágott zöldpaprika
1 szál finomra vágott szárzeller
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
3 és ⅓ dl száraz fehérbor
1 evőkanál olívaolaj
3 ⅔ dl víz
vagy
3 ⅔ dl halalaplé
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Kidobjuk az összes törött fekete kagylót és azokat a nyitottakat, amelyek ütögetésre sem csukódnak be. Folyó hideg víz alatt leöblítjük, és késsel megtisztítjuk a kagylókat a „szakálluktól", majd egy nagy, vastag aljú lábosba helyezzük. Szorosan lefedve, nagy lángon 4 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak Időnként megrázzuk az edényt.

2. Ha kihűlt, a kagylóhúst kiszedjük a héjából, a kicsurgó folyadékot a főzőléhez adjuk. Ezt a főzőlevet sűrű szitán átszűrjük, és félretesszük.

3. A vénuszkagylót is egy vastag aljú lábosba tesszük 0,8 dl-nyi fehérborral (lásd a képet). Szorosan lefedve, közepes lángon 2-4 percig főzzük, illetve, amíg kinyílnak. A húst kiszedjük a héjából, és a főzőlevet sűrű szitán átszűrjük, majd félretesszük.

4. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a zellert, a paprikát, és 3-4 percig pároljuk, amíg a hagyma kezd megpuhulni, néha megkeverjük. Hozzáöntjük a maradék bort, beletesszük a paradicsomot a levével együtt, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot és a babérlevelet. 10 percig főzzük.

5. Belekeverjük a halalaplét vagy vizet, a kalmárt és a félretett főzőleveket. Felforraljuk, majd takarékra véve a lángot, 35-40 percig lassan főzzük, amíg a kalmár és a zöldségek megpuhulnak

6. Beletesszük a levesbe a haldarabokat (pl. tőkehalat vagy nyelvhalat) és a kagylókat, és időnként megkeverve mintegy 3-4 percig főzzük, amíg a hal áttetsző lesz. Beletesszük a fésűkagylót és a rákot is, és folytatjuk a lassú főzést, amíg minden jól átmelegszik. Kivesszük a babérlevelet, és előmelegített tányérokban, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk a levest.

Cioppino
Amerikában, San Francisco környékén kedvelt az olasz eredetű halleves, a cioppino, mely annak idején a halászok a napi fogás vegyes halaiból állítottak össze a nap végén.
A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Cioppino
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4535 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Cioppino
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
vegetáriánus ételek