Sütőtökös ravioli boros-mazsolás mártásban



Elkészítés:
1. Összegyúrjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percig pihentetjük.
2. A sütőtököt 4 cm-es szeletekre vágjuk és tepsibe tesszük. Előmelegített, 200 fokos sütőben puhára sütjük.
3. A húst robotgépben vagy villával pürésítjük. A sütőtökpürét összekeverjük a durvára vágott dióval, tél fej, apróra vágott hagymával. Sóval, őrölt fehér borssal és csíkokra vágott friss zsályalevelekkel ízesítjük.
4. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és a sütőtökös töltelékkel raviolit készítünk belőle.
5. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a maradék, kockára vágott hagymát. Meghintjük a liszttel, és 1 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel és a borral. Hozzáadjuk a szükség szerint előzetesen beáztatott mazsolát, és 3 percig főzzük.
6. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük (4-6 perc).
7. Szűrőkanállal kiemeljük. A tésztát lecsöpögtetjük, és előmelegített tálba tesszük. Ráöntjük a boros-mazsolás mártást.
Házilag gyúrt tészta - alaprecept

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.
2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.
3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.
Kézi nyújtásnál:
4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.
5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.
Tésztagép használatával:
4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.
5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.