Tejszínes osztrigaleves

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tejszínes osztrigaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db osztriga
1 ¾ dl tejszín
2 evőkanál víz
1 fej finomra vágott hagyma
5 evőkanál fehérbor
3 és ¼ dl halalaplé
2 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
igény szerint kukoricaliszt
A díszítéshez:
ízlés szerint kaviár

Elkészítés:

1. Az osztrigát lapos felével felfelé tartva egy tálra helyezett szita fölött tanácsos kinyitni, hogy a kicsurgó folyadékot fölfogjuk. Az osztrigakést a csuklónál kell beilleszteni. Az osztrigát körülvágjuk (1. kép), hogy fel tudjuk nyitni. Ha minden osztrigát kinyitottunk, a folyadékot sűrű szitán átszűrjük. A héjdarabkákat eltávolítva, az osztrigák húsát a levükbe helyezve félretesszük.

2. A vaj felét egy lábosban kis lángon megolvasztjuk. 5 percig lassan pároljuk benne a hagymát, amíg puhulni kezd. Gyakran megkeverjük, vigyázunk, hogy ne barnuljon meg.

3. Hozzáöntjük a bort, 1 percig forraljuk, majd hozzákeverjük a halalaplét, felforraljuk, és 3-4 percig hagyjuk forrni. Csökkentjük a hőfokot, hogy lassan gyöngyözve főjön.

4. Beletesszük az osztrigákat (2. kép), és körülbelül 1 percig posírozzuk, amíg kissé megkeményednek, de még mindig lágyak. Szűrőkanállal kiszedjük, és befedve félretesszük. A levest leszűrjük.

5. Az átszűrt levest egy tiszta serpenyőben felforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd újra felforraljuk.

6. Hozzákeverjük a leveshez a vízben feloldott kukoricalisztet (3. kép), és gyakori kevergetés mellett hagyjuk lassan forrni, amíg kissé besűrűsödik. Beletesszük az osztrigákat, 1-2 percig hagyjuk főni. Ha szükséges, még adunk bele fűszert; előmelegített tányérokban, kaviárral vagy ikrával díszítve tálaljuk.

Tejszínes osztrigaleves Tejszínes osztrigaleves Tejszínes osztrigaleves
Az osztriga kinyitása meglehetősen nehéz, melyhez egy úgynevezett osztrigakés (arasznyi, kétélű, hegyes, erős kés) használatos. A kés hegyét a kagylóhéjak közé erőltetjük, kicsit feszegetve körbevágjuk, majd egy erőteljes mozdulattal szétpattintjuk a héjakat. Ha az osztriga könnyen kinyitható, akkor már nem él a kagyló. Az ilyen példányokat ne használjuk fel, mert mérgezők lehetnek.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Tejszínes osztrigaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1719 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Tejszínes osztrigaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
ételfotó