Homárleves

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető drága
Homárleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg főtt homár
3 evőkanál vaj
1 és ¼ dl habtejszín
1 evőkanál sűrített paradicsom
12 dl víz
¾ dl fehérbor
1 szál finomra vágott póréhagyma
6 evőkanál liszt
1 szál finomra vágott szárzeller
2 kisebb fej finomra vágott hagyma
1 szál reszelt sárgarépa
3 evőkanál brandy
vagy
3 evőkanál konyak
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott snidling

Elkészítés:

1. Levágjuk a homár farkát. Lábaival felfelé, hosszában kettévágjuk a rák testét. Kikanalazzuk a máját (1. kép) (lágy, halvány zöldesszürkés rész), s ha nőstény, az ikrát (kemény, vörös-narancsszínű rész). Letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Kiszedjük a homár húsát, és falatnyi darabokra vágjuk; befedve hűtőbe tesszük. A páncélját nagy darabokra vágjuk.

2. A vaj felét egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk, beletesszük a rákpáncél-darabokat. Addig pirítjuk, amíg barnulni kezd. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a póréhagymát és a hagymát. 1,5-2 percig pároljuk, állandóan keverve (nem szabad megégnie). Hozzáadjuk az alkoholt, és 1 percig főzzük. Ráöntjük a vizet, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és felforraljuk. Takarékra tesszük a lángot és 30 percig főzzük a levest, majd kivesszük belőle a kemény részeket.

3. Egy kis serpenyőben megolvasztjuk a maradék vajat, beletesszük a májat és

az ikrát. Hozzáadjuk a tejszínt, alaposan összekeverjük, és elvesszük a tűzhelyről.

4. A lisztet kis keverőtálkában nagyon lassan összedolgozzuk 2-3 evőkanál hideg vízzel. Hozzákeverünk egy keveset a forró levesből.

5. A lábosban maradt homárlevest felforraljuk, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. 4-5 percig lassan forraljuk, amíg a leves besűrűsödik, gyakran megkeverjük. Csökkentjük a hőfokot és hozzáadjuk a hűtőszekrényben tárolt rákhúst (2. kép). Lassan főzzük, amíg jól átmelegszik.

6. Megkóstoljuk a levest, s ha szükséges, adunk bele még fűszert és tejszínt. Előmelegített tányérokban, snidlinggel megszórva tálaljuk.

Homárleves Homárleves
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Homárleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4909 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Homárleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
szótár