Friuliai édes ravioli



Elkészítés:
1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Rugalmas tésztává gyúrjuk.
2. A tésztát cipóvá formáljuk, ruhával letakarjuk, és egy óráig pihentetjük.
3. A mazsolát egy órára langyos vízbe áztatjuk.
4. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.
5. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Tálba tesszük, összekeverjük a hagymával, a dióval, a lecsöpögtetett mazsolával, a cukorral, reszelt citromhéjjal. Sóval, borssal, mentával ízesítjük. Behűtjük.
6. A tésztát lisztezett deszkán 1 mm vastagra kinyújtjuk, majd 8 cm-es átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. A töltelékből diónyi darabokat a tésztakörök közepébe helyezünk.
7. A tésztakörök szélét tojással megkenjük, félbehajtjuk, szorosan összenyomkodjuk. A széleket fel is sodorjuk, így igen dekoratív lesz a ravioli.
8. A kész tésztát enyhén lisztezett ruhán szétterítve szikkadni hagyjuk.
9. A tésztát adagokban, bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük (5-6 perc). Ha megfőtt, szűrőkanállal kiemeljük, és előmelegített tálba tesszük.
10. Rámorzsoljuk a füstölt ricotta sajtot, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal.