Ravioli a tenger gyümölcseivel

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg tisztított garnélarák
20 dkg héj nélküli fekete kagyló
20 dkg filézett morgóhal
25 dkg tőkehalfilé
2 evőkanál száraz vermut
3 szem egész bors
½ csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál száraz fehérbor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis fej hagyma
35 dkg hámozott, negyedelt paradicsom
4 evőkanál liszt
1 db tojás
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Összegyúrjuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 1 órát pihentetjük.

2. Közepes lábosban vizet forralunk, beletesszük a hagymát, a babért, a szemes borsot és 2 szál petrezselymet. 5 percig főzzük, majd beletesszük a tőkehalfilét, és 5 percig főzzük. A halat kivesszük, leszűrjük, bőrét lehúzzuk, szálkáit kiszedjük, húsát felaprítjuk.

3. A zúzott fokhagymát belekeverjük az extraszűz olívaolajba. 1 evőkanálnyit serpenyőben megforrósítunk és beletesszük a morgóhalfilét. Nagy lángon 2 percig főzzük. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog. A tűzről levéve felaprítjuk.

4. A kagylókat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon 3-4 percig sütjük. Sózzuk, és ugyancsak felaprítjuk.

5. A kétféle halat és a kagylót tálba tesszük. Sóval, borssal és 1 evőkanál fokhagymás olajjal ízesítjük. Hozzáadjuk a tojást és a maradék, apróra vágott petrezselymet.

6. A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk és a halas töltelékkel tortellit készítünk belőle.

7. A maradék fokhagymás olajat megforrósítjuk és beletesszük a vörösmárna-filét. 2 percig kevergetve pirítjuk, közben fakanállal kissé szétnyomkodjuk.

8. Hozzáadjuk a tisztított garnélarákot, és további 2 percig sütjük. Felöntjük a vermuttal, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.

9. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon 8-10 percig főzzük.

10. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente főzzük (5-6 perc). Leszűrjük, és belekeverjük a mártásba.

11. Olvasztott vajjal leöntjük.

Házilag gyúrt tészta - alaprecept

Kép nélkül
Sima tésztához::
4 nagyobb tojás
45 dkg liszt
Színes tésztához::
3 nagyobb tojás
38 dkg liszt
5 dkg parajpüré vagy

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.

2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.

3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.

Kézi nyújtásnál:

4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.

5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.

Tésztagép használatával:

4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.

5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.

Ravioli a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1135 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Ravioli a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
recepttár