Házi készítésű babos csusza

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Házi készítésű babos csusza
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg fejtett, mélyhűtött lóbab
vagy
30 dkg fejtett, friss lóbab
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 kis fej apróra vágott lilahagyma
4 db érett, hámozott paradicsom
6 dkg apróra vágott gépsonka
kevés
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint friss, apróra vágott mentalevél
A tésztához:
20 dkg liszt
2 db tojás
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és beleütjük a tojást. Összegyúrjuk. Rugalmas, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. 10 percig gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 30 percig pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett deszkán 1-2 mm vastagra kinyújtjuk, majd 2,5 cm-es kockákra vágjuk. Lisztezett ruhára terítve száradni hagyjuk.

3. A hagymát, sonkát, mentát apróra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a keveréket kevés sóval együtt. 2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot és a kifejtett disznóbabot. 1-2 perc után felöntjük a levessel. Kb. 60 percig főzzük, amíg a bab meg nem puhul (a fagyasztott bab hamarabb megfő). Sóval, borssal ízesítjük.

5. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük. Leszűrjük, és belekeverjük a mártásba.

Marhahúsleves

Marhahúsleves
1 db hámozott burgonya
1 szál hámozott fehérrépa
2 szál hámozott sárgarépa
100 dkg marhacsont
100 dkg rostélyos
30 dl víz
1 fej hámozott hagyma
2 db paradicsom
igény szerint apró tészta vagy
igény szerint cérnametélt
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.

2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.

3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.

4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.

Házi készítésű babos csusza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1803 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Házi készítésű babos csusza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
hírlevél