Pappardelle nyúlraguval

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db konyhakész, darabolt vadnyúl
40 dkg pappardelle
vagy
40 dkg friss szélesmetélt
3 szem borókabogyó
8 szem bors
6 evőkanál olívaolaj
1 szál petrezselyem
1 ág rozmaring
2 fej hagyma
2 szál darabolt sárgarépa
10 dkg darabolt zellergumó
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
12 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A konyhakész vadnyulat nagyobb darabokra vágjuk és kerámiatálba tesszük.

2. Hozzáadjuk az egyik fej, nagyobb darabokra vágott hagymát, a feldarabolt zellert, sárgarépát, szemes borsot, borókabogyót, babérlevelet, petrezselymet és a rozmaringágat.

3. Felöntjük a borral és letakarva, hűvös helyen 5-6 órát pácoljuk, közben többször megfordítjuk.

4. Ha magunk gyúrjuk a tésztát, néhány órával előbb készítsük el.

5. A húsdarabokat kivesszük a pácból. A páclevet leszűrjük és félretesszük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a másik fej, kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett húst és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Felöntjük kevés páclével, és fedő alatt megpároljuk (kb. 90 perc). Ha szükséges, az elpárolgott nedvességet páclével pótoljuk.

6. A főzés utolsó 20 percében hozzáadjuk a páchoz használt zöldségeket is.

7. A húsdarabokat kivesszük, kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.

8. A levet a zöldségekkel együtt szitán átpasszírozzuk vagy összeturmixoljuk. Visszatesszük a húst és összemelegítjük.

9. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük. Leszűrjük, és előmelegített tálba tesszük. Ráöntjük a mártást. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Házilag gyúrt tészta - alaprecept

Kép nélkül
Sima tésztához::
4 nagyobb tojás
45 dkg liszt
Színes tésztához::
3 nagyobb tojás
38 dkg liszt
5 dkg parajpüré vagy

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.

2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.

3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.

Kézi nyújtásnál:

4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.

5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.

Tésztagép használatával:

4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.

5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.

Pappardelle nyúlraguval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1801 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Pappardelle nyúlraguval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
szólj hozzá, értékelj