Gombaleves árpagyönggyel

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gombaleves árpagyönggyel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg árpagyöngy
36 dkg szeletelt gomba
1 evőkanál vaj
1 fej apróra vágott hagyma
2 szál karikára vágott sárgarépa
1 teáskanál olívaolaj
1 evőkanál apróra vágott, friss tárkony
vagy
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott tárkony
vagy
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Az árpát leöblítjük és leszűrjük. Egy kis lábosban felforralunk 5 dl tyúkhúslevest vagy zöldséglevest. Beletesszük a babérlevelet s egy jó adag sót, ha a leves sótlan lenne. Belekeverjük az árpagyöngyöt, és takarékon 40 percig forraljuk.

2. A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon. Beletesszük a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. 8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, eleinte ritkán, majd egyre gyakrabban keverjük meg (1. kép), ahogy kezd színesedni. Elvesszük a tűzhelyről.

3. Egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát és a sárgarépát (2. kép). Befedve 3 percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, közben gyakran megkeverjük.

4. Hozzáadjuk a maradék levest, felforraljuk. Belekeverjük az árpagyöngyöt a főzőlevével együtt (3. kép), és hozzáadjuk a gombát is. Takaréklángon, lassan gyöngyözve főzzük 20 percig vagy amíg a sárgarépa megpuhul. Időnként megkeverjük.

5. Belekeverjük a tárkonyt és a petrezselymet. Ha szükséges, kóstolás után még fűszerezzük. Előmelegített tányérokban, friss petrezselyemmel és tárkonnyal díszítve tálaljuk.

Gombaleves árpagyönggyel Gombaleves árpagyönggyel Gombaleves árpagyönggyel
Ha a levest tároljuk, az árpagyöngy még folyadékot fog magába szívni, tehát újramelegítéskor hozzá kell adni egy kevés levest vagy vizet.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Gombaleves árpagyönggyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1513 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Gombaleves árpagyönggyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
pinterest