Gombaleves árpagyönggyel



Elkészítés:
1. Az árpát leöblítjük és leszűrjük. Egy kis lábosban felforralunk 5 dl tyúkhúslevest vagy zöldséglevest. Beletesszük a babérlevelet s egy jó adag sót, ha a leves sótlan lenne. Belekeverjük az árpagyöngyöt, és takarékon 40 percig forraljuk.
2. A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon. Beletesszük a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk. 8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, eleinte ritkán, majd egyre gyakrabban keverjük meg (1. kép), ahogy kezd színesedni. Elvesszük a tűzhelyről.
3. Egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát és a sárgarépát (2. kép). Befedve 3 percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul, közben gyakran megkeverjük.
4. Hozzáadjuk a maradék levest, felforraljuk. Belekeverjük az árpagyöngyöt a főzőlevével együtt (3. kép), és hozzáadjuk a gombát is. Takaréklángon, lassan gyöngyözve főzzük 20 percig vagy amíg a sárgarépa megpuhul. Időnként megkeverjük.
5. Belekeverjük a tárkonyt és a petrezselymet. Ha szükséges, kóstolás után még fűszerezzük. Előmelegített tányérokban, friss petrezselyemmel és tárkonnyal díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.