Aranyszínű zöldségleves lencsével

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Aranyszínű zöldségleves lencsével
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg lencse
50 dkg negyedekre vágott, vékonyra szeletelt fejes káposzta
42 dkg hámozott, darabolt paradicsom
1 szál félbevágott, vékonyra szeletelt sárgarépa
1 fej apróra vágott hagyma
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál szárított kakukkfű
5 dl víz
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint friss petrezselyemzöld
vagy
ízlés szerint friss korianderzöld

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát, a káposztát (1. kép), 3-4 percig pároljuk, amíg a hagyma kezd puhulni, gyakran megkeverjük.

2. Hozzátesszük a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd beleöntjük a tyúkhúslevest vagy a zöldséglevest. Fölforraljuk, takarékra vesszük a lángot és lassan, részben lefedve mintegy 45 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Eltávolítjuk a babérlevelet.

3. Közben egy másik lábosban feltesszük főni a lencsét a megmaradt babérlevéllel (2. kép) és vízzel. Éppen csak felforraljuk, takarékra tesszük és lassan főzzük mintegy 25 percig, amíg megpuhul. Leszűrjük a megmaradt folyadékot, és félretesszük a lencsét.

4. Amikor a zöldségleves elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd átöntjük mixerbe vagy robotgépbe, és krémesre pürésítjük, adagonként, ha szükséges. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

5. A levest visszatesszük a lábosba, és hozzáadjuk a megfőtt lencsét. Ízlés szerint fűszerezzük, és 10 percig még főzzük, hogy átmelegedjen. Előmelegített tányérokban, korianderlevéllel vagy petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Aranyszínű zöldségleves lencsével Aranyszínű zöldségleves lencsével

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Aranyszínű zöldségleves lencsével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1309 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Aranyszínű zöldségleves lencsével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
szótár