Felesborsó- és fehérrépaleves



Elkészítés:
1. Hideg folyóvíz alatt alaposan leöblítjük a borsót. Egy lábosba tesszük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje (1. kép). Felforraljuk, és 3 percig hagyjuk forrni. Leszedjük a habját és leszűrjük.
2. Egy nagy lábosban közepes hőfokon fölforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a póréhagymát, 3 percig pároljuk, amíg kezd puhulni; gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a fehérrépát és a fokhagymát (2. kép), 2 percig pároljuk, időnként megkeverjük.
3. Hozzáadjuk a borsót, a vizet, a zsályát, a kakukkfüvet, a koriandert és a babérlevelet. Forrpontig melegítjük, majd takarékra vesszük a lángot, és 40 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kivesszük a babérlevelet (3. kép).
4. A levest hagyjuk kicsit hűlni, majd átöntjük mixerbe vagy robotgépbe és simára pürésítjük, ha szükséges, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet)
5. A levest visszaöntjük a lábosba, ha kívánjuk, hígíthatjuk egy kevés vízzel. Alaposan sózzuk, borsozzuk, adunk bele szerecsendiót is. Takaréklángon jól átmelegítjük, előmelegített levesestányérokban, friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |