Felesborsó- és fehérrépaleves

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Felesborsó- és fehérrépaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg sárga felesborsó
2 szál szeletelt paszternák
vagy
2 szál szeletelt fehérrépa
1 fej finomra vágott hagyma
1 kisebb szál vékonyra szeletelt póréhagyma
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
20 dl víz
0 teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál szárított kakukkfű
vagy
¼ teáskanál szárított zsályalevél
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld
vagy
ízlés szerint friss, apróra vágott korianderzöld

Elkészítés:

1. Hideg folyóvíz alatt alaposan leöblítjük a borsót. Egy lábosba tesszük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje (1. kép). Felforraljuk, és 3 percig hagyjuk forrni. Leszedjük a habját és leszűrjük.

2. Egy nagy lábosban közepes hőfokon fölforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a póréhagymát, 3 percig pároljuk, amíg kezd puhulni; gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a fehérrépát és a fokhagymát (2. kép), 2 percig pároljuk, időnként megkeverjük.

3. Hozzáadjuk a borsót, a vizet, a zsályát, a kakukkfüvet, a koriandert és a babérlevelet. Forrpontig melegítjük, majd takarékra vesszük a lángot, és 40 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Kivesszük a babérlevelet (3. kép).

4. A levest hagyjuk kicsit hűlni, majd átöntjük mixerbe vagy robotgépbe és simára pürésítjük, ha szükséges, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet)

5. A levest visszaöntjük a lábosba, ha kívánjuk, hígíthatjuk egy kevés vízzel. Alaposan sózzuk, borsozzuk, adunk bele szerecsendiót is. Takaréklángon jól átmelegítjük, előmelegített levesestányérokban, friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Felesborsó- és fehérrépaleves Felesborsó- és fehérrépaleves Felesborsó- és fehérrépaleves
Gyorsabban megpuhul a felesborsó, ha egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Sót ne tegyünk bele! Az áztató vizet öntsük le, a főzéshez használjunk tiszta vizet.
Felesborsó- és fehérrépaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1866 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Felesborsó- és fehérrépaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
pinterest