Felesborsó-leves sonkával

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Felesborsó-leves sonkával
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg zöld felesborsó
25 dkg sovány, kockára vágott füstölt sonka
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
1 nagyobb szál finomra vágott sárgarépa
1 szál finomra vágott szárzeller
10 dl víz
1 evőkanál olívaolaj
¼ teáskanál szárított kakukkfű
¼ teáskanál szárított majoránna
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a borsót. Egy lábosban annyi vizet öntünk rá (1. kép), hogy alaposan ellepje. Felforraljuk, 3 percig hagyjuk forrni, majd leszedjük a habot a felszínéről, és leszűrjük.

2. Az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg elkezd puhulni.

3. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, és folytatjuk a párolást 2 percig. Hozzátesszük a borsót (2. kép), ráöntjük a zöldséglevest vagy a tyúkhúslevest és a vizet, majd alaposan összekeverjük.

4. Éppen csak forrpontig melegítjük, belekeverjük a sonkát (3. kép). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a majoránnát és a babérlevelet. Takarékra vesszük a lángot, befedjük a lábost, és 60-90 percen át lassan főzzük, amíg az összes hozzávaló teljesen megpuhul. Kivesszük a babérlevelet.

5. Ha szükséges, kóstolás után még ízesítjük. Előmelegített tányérokban tálaljuk.

Felesborsó-leves sonkával Felesborsó-leves sonkával Felesborsó-leves sonkával
A sonka mellett vagy helyette felszeletelt, főtt kolbászt is tehetünk a levesbe. A kockára vágott sonka helyett húsos sonkacsontot is használhatunk, ha van. Tisztítsuk meg a zsírtól és úgy főzzük bele a levesbe. Tálalás előtt kiszedjük a csontot, levagdossuk róla a húst, amit visszateszünk a levesbe.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségleves

Zöldségleves
50 dkg kockára vágott burgonya
20 dkg darabolt zöldbab
30 dkg kockára vágott fehérrépa
30 dkg kockára vágott sárgarépa
10 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 csokor összevágott snidling
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt fehérbors
A leveshez::
1 szál durvára vágott póréhagyma
1 fej félbevágott vöröshagyma
0.25 db zellergumó
50 dkg darabolt csirkeszárny
30 dkg kockára vágott sárgarépa
30 dl víz
1 levél babérlevél
3 szem szegfűszeg
2 ág kakukkfű

1. A leveshez a szárnyakat a vízzel leöntjük, és a leveshez előírt répát, a póréhagymát, a zellert, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a babérlevelet meg a kakukkfüvet hozzáadjuk. Lefedve, kis lángon 50 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként leszedjük.

2. Egy szűrőt batisztruhával vagy kávéfilterrel kibélelünk, és a levest átszűrjük rajta. A benne főtt húst és zöldséget kidobjuk.

3. A kétféle répát a krumplival együtt sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrve hideg vízzel leöblítjük, nehogy tovább puhuljon.

4. A zöldbabot sós vízben 4 percig forraljuk, szűrőlapáttal kiszedjük, és ezt is leöblítjük, hogy a színét megtartsa. A borsót a bab főzővizében 1 percig főzzük, és hasonlóképpen leöblítjük.

5. A levest megsózzuk, megborsozzuk, a zöldségtélét belerakjuk, és újra felmelegítjük. Snidlinggel megszórva tálaljuk.

Felesborsó-leves sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5214 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Felesborsó-leves sonkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
könyvek