Görög bableves citrommal és mentával



Elkészítés:
1. Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett.
2. Hozzáadjuk a babot (1. kép) és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük.
3. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet (2. kép). Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk (3. kép), utána visszaöntjük a levesbe.
4. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszenek.
5. A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |