Görög bableves citrommal és mentával

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Görög bableves citrommal és mentával
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db citrom héja, reszelt
42 dkg szűrt fehérbabkonzerv
¼ teáskanál szárított menta
vagy
1 evőkanál friss, apróra vágott menta
10 dl víz
1 evőkanál olívaolaj
1 kis doboz konzerv articsókaszív
0 teáskanál szárított kakukkfű
1 kisebb kockára vágott cukkini
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 szál finomra vágott szárzeller
1 nagyobb szál apróra vágott sárgarépa
1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
4 db darabolt, hámozott paradicsom
vagy
30 dkg konzerv paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett.

2. Hozzáadjuk a babot (1. kép) és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük.

3. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet (2. kép). Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk (3. kép), utána visszaöntjük a levesbe.

4. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszenek.

5. A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.

Görög bableves citrommal és mentával Görög bableves citrommal és mentával Görög bableves citrommal és mentával
A citrusféléket - a belső fehér hártyával együtt - a következőképpen hámozzuk meg: a gyümölcsöt kettévágjuk, majd a tetejéről is levágunk egy szeletet. A nagyobbik vágott felületre fektetjük, és felülről lefelé vágva körbeszeleteljük.
Görög bableves citrommal és mentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2228 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Görög bableves citrommal és mentával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
recepttár