Bableves zöldségekkel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bableves zöldségekkel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg nagy szemű szárazbab
14 dkg fodros kel
vagy
14 dkg mustár
vagy
14 dkg spenót
vagy
14 dkg mángold
¼ teáskanál szárított majoránna
1 evőkanál olívaolaj
2 fej apróra vágott hagyma
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 szál vékonyra szeletelt szárzeller
2 szál félbevágott, vékonyra szeletelt sárgarépa
12 dl víz
¼ teáskanál szárított kakukkfű
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A babot hideg vízbe téve (1. kép) 6 órán vagy egy éjjelen át hagyjuk ázni. Leszűrjük, lábosba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy bőségesen ellepje. Fölforraljuk, 10 percig hagyjuk főni, majd leszűrjük, és alaposan leöblítjük.

2. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, és befedve 3-4 percig pároljuk, amíg a hagyma puhulni kezd, időnként megkeverjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert és a sárgarépát, 2 percig folytatjuk a párolást.

3. Hozzáadjuk a vizet, a leszűrt babot (2. kép), a kakukkfüvet, a majoránnát és a babérlevelet. Amikor a keverék elkezd gyöngyözni, takarékra vesszük a lángot. Befedve, lassan hagyjuk főni 75 percen át, amíg a bab megpuhul. Időnként megkeverjük. A főzési idő a bab fajtájától függően változik. Sóval, borssal ízesítjük.

4. A levest hagyjuk kissé kihűlni, majd 5 dl-t mixerbe vagy robotgépbe teszünk, pürésítjük, s utána visszaöntjük a levesbe.

5. A zöld leveleket, egy-egy maroknyit egyszerre, rézsútosan vékony csíkokra vágjuk, a vékonyakat, mint a spenót is, külön kezeljük. Minden maradék zöldet belekeverünk a lábosba (3. kép), és 5-10 percig főzzük, amíg megpuhul.

6. Kóstolás után, ha szükséges, még ízesítjük a levest. Előmelegített tányérokban tálaljuk.

Bableves zöldségekkel Bableves zöldségekkel Bableves zöldségekkel
A szárazbabot a főzés előtti este tegyük hideg vízbe és takarjuk le fedővel. Az áztatás hatására jelentősen lerövidül a főzési idő. Az áztató vizet soha ne használjuk fel a főzéshez. Öntsük le, és friss vízzel újra mossuk át főzés előtt a babot.
Bableves zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1518 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Bableves zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
recept beküldése