Csípős mexikói egytál



Elkészítés:
1. A padlizsánszeletek egyik oldalát megkenjük olajjal. Az olaj felét egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Elhelyezzük benne a padlizsánokat olajos felükkel felfelé, 5-6 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Megfordítjuk a szeleteket, és a másik oldalukat is megpirítjuk (1. kép), majd egy tányéron félretesszük, falatnyi darabokra vágva.
2. A megmaradt olajat egy nagy lábosban, közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a paprikát, befedjük, és néha megkeverve 3-4 percig pároljuk, amíg a hagyma éppen kezd megpuhulni. Hozzáadjuk a fokhagymát, s folytatjuk a párolást 2-3 percig, amíg a hagyma színesedni kezd.
3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a nem túl erős őrölt chilit, a római köményt és az oregánót. Sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, s rögvest takarékra vesszük a lángot. 15 percig lassan főzzük.
4. Hozzáadjuk a cukkinit, a padlizsándarabokat és a babot (3. kép). Belekeverjük a vizet (2. kép) és a sűrített paradicsomot. Ismét befedjük, és 45 percen át folytatjuk a lassú főzést, amíg a zöldségek megpuhulnak. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesítjük. Ha erősre szeretnénk készíteni, adunk bele még egy kevés chilit.
5. Előmelegített tányérokban, karikára vágott zöldhagymával és parmezánnal megszórva kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |