Bableves tapenáddal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bableves tapenáddal
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
36 dkg nagy szemű szárazbab
¼ teáskanál szárított majoránna
¼ teáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
20 dl víz
1 kisebb finomra vágott édesköménygumó
1 fej finomra vágott hagyma
1 nagyobb szál vékonyra szeletelt póréhagyma
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 szál finomra vágott szárzeller
2 kisebb szál finomra vágott sárgarépa
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A tapenádhoz:
25 dkg mandulával töltött, zöld olajbogyó
5 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A babot átválogatjuk, majd 6 órán vagy egy éjjelen át bőséges hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, egy lábosba tesszük, hideg vizet öntünk rá, annyit, hogy 6 cm-rel ellepje. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és alaposan leöblítjük.

2. Az olajat egy vastag aljú serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát és a póréhagyma fehér részét, befedjük, és 3-4 percig pároljuk, amíg éppen puhulni kezd. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát és az édesköményt (1. kép). További 2 percig folytatjuk a párolást.

3. Beletesszük a vizet, a leszűrt babot, a zöldfűszereket. Amikor a leves elkezd gyöngyözni, takarékra vesszük a lángot. Befedjük az edényt, és 90 percig hagyjuk lassan főni, időnként megkeverve, amíg a bab megpuhul.

4. Közben elkészítjük a tapenádot, azaz az olajbogyókrémet. A fokhagymát, a petrezselymet, a lecsöpögtetett, mandulával töltött olajbogyót robotgépbe tesszük (2. kép) az olívaolajjal együtt. Pürévé dolgozzuk, és egy kis tálalóedényben félretesszük.

5. A levest kissé kihűtjük, majd mixerbe vagy robotgépbe öntjük, és krémesre pürésítjük, ha kell, adagokban dolgozva. (Ha robotgépet használunk, a főzőlevet leszűrjük, félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

6. A pürésített levest visszaöntjük a lábosba, és hígíthatjuk egy kevés vízzel, ha szükséges. Fűszerezzük sóval, borssal, majd jól átmelegítjük. Előmelegített tányérokban tálaljuk, mindegyikbe egy púpozott teáskanálnyi tapenádot keverünk.

Bableves tapenáddal Bableves tapenáddal
A szárazbabot a főzés előtti este tegyük hideg vízbe és takarjuk le fedővel. Az áztatás hatására jelentősen lerövidül a főzési idő. Az áztató vizet soha ne használjuk fel a főzéshez. Öntsük le, és friss vízzel újra mossuk át főzés előtt a babot.
Bableves tapenáddal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1727 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Bableves tapenáddal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
cikkek