Bableves tapenáddal



Elkészítés:
1. A babot átválogatjuk, majd 6 órán vagy egy éjjelen át bőséges hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, egy lábosba tesszük, hideg vizet öntünk rá, annyit, hogy 6 cm-rel ellepje. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és alaposan leöblítjük.
2. Az olajat egy vastag aljú serpenyőben közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát és a póréhagyma fehér részét, befedjük, és 3-4 percig pároljuk, amíg éppen puhulni kezd. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát és az édesköményt (1. kép). További 2 percig folytatjuk a párolást.
3. Beletesszük a vizet, a leszűrt babot, a zöldfűszereket. Amikor a leves elkezd gyöngyözni, takarékra vesszük a lángot. Befedjük az edényt, és 90 percig hagyjuk lassan főni, időnként megkeverve, amíg a bab megpuhul.
4. Közben elkészítjük a tapenádot, azaz az olajbogyókrémet. A fokhagymát, a petrezselymet, a lecsöpögtetett, mandulával töltött olajbogyót robotgépbe tesszük (2. kép) az olívaolajjal együtt. Pürévé dolgozzuk, és egy kis tálalóedényben félretesszük.
5. A levest kissé kihűtjük, majd mixerbe vagy robotgépbe öntjük, és krémesre pürésítjük, ha kell, adagokban dolgozva. (Ha robotgépet használunk, a főzőlevet leszűrjük, félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)
6. A pürésített levest visszaöntjük a lábosba, és hígíthatjuk egy kevés vízzel, ha szükséges. Fűszerezzük sóval, borssal, majd jól átmelegítjük. Előmelegített tányérokban tálaljuk, mindegyikbe egy púpozott teáskanálnyi tapenádot keverünk.
![]() |
![]() |