Melba őszibarackja
Péche melba
Elkészítési idő:
35 perc
Munkaidő: 35 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Robotgépben pépesítsük az epret a porcukorral. Nyomjuk át szitán, hogy ne maradjon benne mag. Egy lábosban lassú tűzön főzzük össze a kristálycukrot és a vaníliarudat a vízzel, és addig melegítsük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
2. Forraljuk fel a cukorszirupot, adjuk hozzá a barackokat. A szirupnak teljesen el kell lepnie a gyümölcsöt. Pároljuk 5 percig, vagy amíg a barackok húsa megpuhul. Szűrőkanállal emeljük ki, és óvatosan hámozzuk meg a barackokat.
3. Tegyünk egy gombóc vaníliafagylaltot desszertes tálkára, tegyünk mellé egy barackot, és locsoljuk meg az eperpürével.
A Melba őszibarackját 1892-ben a híres francia shéf, Auguste Escoffier készítette el először a Carlton Hotelben. Akkor a vaníliafagylalt mellé kínált őszibarack jégből faragott és cukorral beszórt hattyú szárnyai között került az asztalra. 1900-ban Escoffier egy könnyebben elkészíthető változattal rukkolt elő: a hattyút eperöntet helyettesítette. Ezt a fogást a híres ausztrál operaénekesnőnek, Nellie Melbának készítette, és megkérte, hadd nevezze el róla a finomságot.