Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg főtt pulykahús
30 dkg szeletelt gomba
15 dkg barna rizs
25 db apróra vágott zsályalevél
1 szál finomra vágott szárzeller
1 fej finomra vágott hagyma
4 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
1 ¾ dl zsíros főzőtejszín
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A vaj felét lábosban, közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a hagymát, a zellert és a zsályát, 3-4 percig gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma üvegesedni kezd. Hozzákeverjük a lisztet (1. kép), és még 2 percig folytatjuk a párolást.

2. Lassan hozzáöntjük a leves felét, és jól elkeverjük, az edény aljáról is felkaparva a lisztet. Hozzáöntjük a megmaradt levest, és addig keverjük, amíg minden teljesen összevegyül; éppen csak forrpontig melegítjük.

3. Beleadjuk a rizst, majd sózzuk, borsozzuk. Takarékra vesszük a lángot, és hagyjuk fedő alatt lassan gyöngyözve, mintegy 30 percig főni, amíg a rizs megpuhul; időnként megkeverjük.

4. Közben a megmaradt vajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk, beletesszük a gombát, és sózzuk, borsozzuk 8 perc alatt, időnként megkeverve aranybarnára pirítjuk (2. kép). Ahogy színesedik, egyre gyakrabban keverjük meg. A gombát a leveshez adjuk.

5. A pulykahúst és a tejszínt (3. kép) is belekeverjük a levesbe. 10 percig folytatjuk a lassú főzést, hogy minden jól átmelegedjen. Ha szükségesnek találjuk, még adunk bele fűszert. Előmelegített tányérokban, parmezán sajttal tálaljuk.

Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával
A gombát ne hámozzuk meg, többségüket nem is lehet. A hámozással sok értékes anyagot távolítanánk el. A termesztett gombánál elég egy alapos, gyors mosás. Az erdei gombákat csak szárazon, kapargatással tisztítjuk. Átázva nehezen piríthatók, ránthatók.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1607 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Pulykaleves rizzsel, gombával és zsályával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj