Szenegáli leves

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szenegáli leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál enyhe curry
4 evőkanál kukoricaliszt
2 és fél dl habtejszín
1 fej apróra vágott hagyma
1 kisebb szál finomra vágott sárgarépa
1 szál finomra vágott szárzeller
½ db hámozott, darabolt alma
1 gerezd félbevágott fokhagyma
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint pirított pekándió
vagy
ízlés szerint csíkokra vágott, pirított kókuszdió

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban megmelegítjük a tyúklevest. Beletesszük a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az almát, a fokhagymát és a curryt, alaposan megsózzuk, ha a tyúkleves sótlan. Felforraljuk, csökkentjük a hőfokot, és fedő alatt 20 percig lassan gyöngyözve főzzük.

2. A csirkét - miután minden zsírt leszedtünk róla - beletesszük a tyúklevesbe, 10 percig folytatjuk a főzést, vagy addig, amíg a hús megpuhul. Szűrőkanállal kivesszük a levesből.

3. A tyúklevest leszűrjük, kivesszük belőle a zöldségeket (1. kép). A felszínéről minden zsírt leszedünk.

Ha a csirkehús eléggé kihűlt, keskeny csíkokra vágjuk.

4. A leszűrt tyúklevest egy nagy, vastag aljú lábosba tesszük közepes lángra. Amikor a szélén kezd bugyogni, levesszük a lángot, hogy a leves csak az edény szélén gyöngyözzék, de a közepén sima maradjon.

5. A tojások sárgáját egy tálban simára keverjük a tejszínnel és a kukoricaliszttel (2. kép). A meleg tyúkleves egynegyedét beleöntjük a tejszínes keveréke, majd az egészet visszaöntjük a lábosba, állandó keverés mellett. 10 percig folytatjuk fakanállal a kavarást, amíg a leves kissé besűrűsödik. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert a leves könnyen megcsomósodhat. Ha a leves forrni kezd, levesszük az edényt a tűzhelyről, és gyorsan kevergetjük, amíg elsimul.

6. Belekeverjük a csirkehúst, és takarékra vesszük a lángot. A levest sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Előmelegített levesestányérokban, pirított, szeletelt kókusszal vagy pekándióval díszítve tálaljuk.

Szenegáli leves Szenegáli leves

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Szenegáli leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1339 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Szenegáli leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
bevásárlólista