Szenegáli leves



Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban megmelegítjük a tyúklevest. Beletesszük a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az almát, a fokhagymát és a curryt, alaposan megsózzuk, ha a tyúkleves sótlan. Felforraljuk, csökkentjük a hőfokot, és fedő alatt 20 percig lassan gyöngyözve főzzük.
2. A csirkét - miután minden zsírt leszedtünk róla - beletesszük a tyúklevesbe, 10 percig folytatjuk a főzést, vagy addig, amíg a hús megpuhul. Szűrőkanállal kivesszük a levesből.
3. A tyúklevest leszűrjük, kivesszük belőle a zöldségeket (1. kép). A felszínéről minden zsírt leszedünk.
Ha a csirkehús eléggé kihűlt, keskeny csíkokra vágjuk.
4. A leszűrt tyúklevest egy nagy, vastag aljú lábosba tesszük közepes lángra. Amikor a szélén kezd bugyogni, levesszük a lángot, hogy a leves csak az edény szélén gyöngyözzék, de a közepén sima maradjon.
5. A tojások sárgáját egy tálban simára keverjük a tejszínnel és a kukoricaliszttel (2. kép). A meleg tyúkleves egynegyedét beleöntjük a tejszínes keveréke, majd az egészet visszaöntjük a lábosba, állandó keverés mellett. 10 percig folytatjuk fakanállal a kavarást, amíg a leves kissé besűrűsödik. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert a leves könnyen megcsomósodhat. Ha a leves forrni kezd, levesszük az edényt a tűzhelyről, és gyorsan kevergetjük, amíg elsimul.
6. Belekeverjük a csirkehúst, és takarékra vesszük a lángot. A levest sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. Előmelegített levesestányérokban, pirított, szeletelt kókusszal vagy pekándióval díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.