Skót húsleves

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Skót húsleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg árpagyöngy
32 dkg sovány, kicsontozott bárányhús
2 evőkanál finomra vágott, friss petrezselyemzöld
13 dkg kockára vágott, hámozott karalábé
1 szál kockára vágott fehérrépa
2 nagyobb szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb szál hosszában félbevágott, szeletelt póréhagyma
1 fej finomra vágott hagyma
7 és fél dl víz
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
vagy
2 gerezd zúzott fokhagyma
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az árpagyöngyöt meleg folyóvízben leöblítjük. Lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Felforraljuk, és 3 percig hagyjuk forrni, a habot leszedjük a tetejéről. Lefedve félretesszük.

2. Nagy lábosba tesszük a faggyútól megtisztított, másfél cm-es kockákra vágott bárányhúst vízzel együtt (1. kép), felforraljuk, leszedjük a felszínen keletkezett habot.

3. Hozzáadjuk a fokhagymát, tyúkhúslevest vagy marhahúslevest (2. kép) és a babérlevelet. A hőfokot csökkentjük, 15 percig hagyjuk lassan főni, részben befedve.

4. Az árpagyöngyöt leszűrjük, és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a póréhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét (3. kép). Időnként megkeverve 60 percen át lassan főzzük, amíg a hús és a zöldségek jól megpuhulnak.

5. Ha szükséges, még fűszerezzük. Belekeverjük a petrezselymet, és előmelegített tányérokban tálaljuk.

Skót húsleves Skót húsleves Skót húsleves
Ha a bárányhúst jól megtisztítottuk, sovány levest főzhetünk belőle. Ha előzetesen készítettük el, minden fagyott zsiradékot eltávolíthatunk az újra melegítés előtt.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Skót húsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 797 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Skót húsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
twitter