Sertéshúsgombócok zöldfűszeres erőlevesben keletiesen



Elkészítés:
1. A darált sertéshúst, a spenótot és a zöldhagymát meg a fokhagymát egy tálba tesszük (1. kép). Hozzáadjuk az ötfűszer-port, a szójaszószt, és mindezt alaposan összedolgozzuk.
2. A sertéshúskeverékből 24 kis gombócot készítünk (2. kép), amelyeket lábosra illeszthető gőzölőedénybe helyezzük.
3. A tyúklevest felforraljuk egy olyan lábosban, amelyre ráillik a gőzölőedény. A hőfokot mérsékeljük, hogy a folyadék lassan gyöngyözzön. A tyúklevesbe beletesszük a gombát is, majd ráhelyezzük a befedett gőzölőt. 10 percig gőzöljük, majd az edényt félretesszük.
4. A lábosba tesszük a pak choit vagy kínai kelt és a zöldhagymát (3. kép), 3-4 percig főzzük a tyúklevesben, vagy amíg a levelek megfonnyadnak. Ha szükséges, még fűszerezzük.
5. A húsgombócokat elosztjuk a 6 előmelegített tányérban, és rámerjük a levest. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.