Paradicsomleves mexikói módra

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Paradicsomleves mexikói módra
Eszközök: kés, lábas, tűzhely
Adag: 3 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sovány darált sertéshús
1 teáskanál chilipor
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál finomra vágott szárzeller
1 db apróra vágott, kimagozott piros húsú paprika
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 teáskanál olívaolaj
0 teáskanál őrölt koriander
0 teáskanál őrölt római kömény
¼ teáskanál szárított oregánó
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld
vagy
ízlés szerint friss, apróra vágott korianderzöld
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, és halvány barnára pirítjuk, gyakran megkeverjük (1. kép). Közepesre csökkentjük a hőfokot, és hozzáadjuk a hagymát, a zellert, a paprikát és a fokhagymát. 5 percig befedve, néha megkeverve tovább főzzük, amíg a hagyma üvegesedni kezd.

2. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomsűrítményt (2. kép) és a tyúkhúslevest vagy a marhahúslevest. Beletesszük a koriandert, a római köményt, az oregánót és a chilit (3. kép). Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, hogy jól összeérjenek az ízek.

3. Éppen csak felforraljuk, takarékra tesszük, és befedve 30-40 percig lassan forraljuk, amíg minden zöldség jó puha lesz. Megkóstoljuk, s ha szükséges, fűszerezzük: ha erősen szeretjük, teszünk bele még chilit.

4. Előmelegített tányérokban korianderlevéllel vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Paradicsomleves mexikói módra Paradicsomleves mexikói módra Paradicsomleves mexikói módra
Ünnepi alkalomra még gazdagabbá tehetjük például reszelt sajttal, összevágott zöldhagymával és guacamoléval

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Paradicsomleves mexikói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2624 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Paradicsomleves mexikói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
könyvek