Zöldséges marhahúsleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges marhahúsleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb szál kockára vágott sárgarépa
20 dkg hámozott, kockára vágott zellergumó
2 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 teáskanál friss, apróra vágott majoránna
2 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom
A marhahúsleveshez:
1 szál darabolt szárzeller
1 nagyobb szál szeletelt póréhagyma
80 dkg borjúcsont
vagy
80 dkg sertéscsont
vagy
80 dkg marhacsont
60 dkg kockára vágott rostélyos
vagy
60 dkg kicsontozott marhalábszár
2 szál szeletelt sárgarépa
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 fej negyedekre vágott hagyma
25 dl víz
4 ág friss kakukkfű
vagy
¼ teáskanál szárított kakukkfű
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A leveshez a marhahúst megtisztítjuk, amennyire csak lehetséges, minden zsíros résztől, és egy nagy tepsibe helyezzük a csontokkal és a hagymával együtt (lásd a képen). 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, amíg barnulni kezd, egyszer-kétszer megfordítjuk. Mindent egy nagy leveses fazékba vagy egy hőálló edénybe teszünk át, leöntve a zsiradékot.

2. Ráöntjük a vizet – legalább 6 cm-rel lepje el, és felforraljuk. Leszedjük a habot, takaréklángra tesszük, és hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a babérlevelet, a kakukkfüvet és egy adag sót. Nagyon lassan, fedetlenül 4 órán át forraljuk. Időnként leszedjük a habját. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, hogy mindig ellepje a hozzávalókat.

3. A levest muszlinnal bélelt szűrőn egy nagy tálba szűrjük, minél több zsiradékot eltávolítva. A húst félretesszük más célokra, a csontokat és a zöldségeket kidobjuk. (20 deciliter húslevest kell kapnunk.)

4. A levest nagyon lassan addig forraljuk, amíg 8,5 dl-re fő vagy mikor már koncentrált íze van; kimérjük a szükséges mennyiséget, a többit más célra félretesszük. Ha szükséges, fűszerezzük.

5. Egy serpenyőben sós vizet forralunk, beledobjuk a zellert és a sárgarépát. Csökkentjük a hőfokot, befedve 15 percig lassan forraljuk, amíg megpuhul, majd leszűrjük.

6. A zöldfűszereket a forrásban lévő erőlevesbe dobjuk. A főtt zöldségeket és a paradicsomot elosztjuk az előmelegített tányérokban, rámerjük a forró erőlevest, és tálaljuk.

Zöldséges marhahúsleves
Zöldséges marhahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1855 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Zöldséges marhahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj