Húsos zöldségleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Húsos zöldségleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 dkg vékonyra szeletelt káposzta
50 dkg marhahús
20 dkg darabolt zöldbab
16 dkg zöldborsó
16 dkg kukorica
¼ teáskanál szárított kakukkfű
5 szem szegfűbors
2 szál szeletelt szárzeller
3 szál kockára vágott sárgarépa
2 fej finomra vágott hagyma
42 dkg konzerv, darabolt paradicsom
¼ teáskanál szárított majoránna
10 dl víz
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A marhahúst minden zsiradéktól megtisztítjuk, majd másfél cm-es kockákra vágjuk. Nagy lábosba tesszük a húst, a paradicsomot, a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert, a káposztát, a babérlevelet, a szegfűborsot, a kakukkfüvet, a majoránnát (1. kép) és a vizet.

2. Közepes lángon felforraljuk, és minden habot leszedünk a felületéről (2. kép). Belekeverjük a levest, majd takaréklángon nagyon lassan főzzük. Sózzuk, borsozzuk. 60 percen át félig lefedve főzzük, néha megkeverjük.

3. Hozzáadjuk a zöldbabot, a zöldborsót, a kukoricát (3. kép), még 60 percen át folytatjuk a főzést, vagy amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

4. Megkóstoljuk, s ha szükséges, még teszünk bele sót és borsot. Előmelegített tányérokban tálaljuk.

Húsos zöldségleves Húsos zöldségleves Húsos zöldségleves
Ha gyorsan akarunk erőlevest készíteni, 1 leveskockát feloldunk 1 liter vízben vagy konzerv sűrítményt feleresztünk vízzel. Vizet is használhatunk 1 teáskanál sót adva hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Húsos zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3392 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Húsos zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
lexikon