Petrezselymes kagylóleves burgonyával

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Petrezselymes kagylóleves burgonyával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg burgonya
100 dkg fekete kagyló
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
6 dl tej
3 evőkanál liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A törött kagylókat, és azokat, amelyek ütögetésre nem csukódnak be, eldobjuk. Folyó hidegvíz alatt leöblítjük a kagylókat, késsel lekaparunk róluk minden „szakállat”. A kagylókat egy nagy, vastag aljú lábosba tesszük (1. kép) csupán annyi vízzel, amennyi a héjukhoz tapadt. Szorosan befedjük, és nagy lángon mintegy 4 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. A csukva maradtakat kidobjuk.

2. Ha kihűlt, kivesszük a héjból a kagylóhúst, a folyadékot a főzőléhez adva. Ezt a levet muszlinnal bélelt szűrőn keresztül egy tálba szűrjük. Félretesszük.

3. A burgonyát héjastól, sós vízben körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk.

4. A lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük. A megmaradt tejet, tejszínt a fokhagymával felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket. Közepesre csökkentjük a hőfokot, és mintegy 15 percig lassan Főzzük, amíg a fokhagyma megpuhul, és a folyadék kissé besűrűsödik.

5. Beledobjuk a petrezselyemleveleket (2. kép), és még 2-3 percig főzzük, amíg fényes zöld és puha nem lesz.

6 A levest hagyjuk kissé hűlni, utána átöntjük mixerbe vagy robotgépbe, és ha szükséges, adagonként simára pürésítjük. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőiével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

7. A pürét visszatesszük a serpenyőbe, hozzákeverjük a kagyló főzőlevét és a burgonyát. Ha szükséges, adunk még bele sót és borsot. 5-7 percig lassan átmelegítjük. Beletesszük a kagylókat, és 2 percig folytatjuk a főzést, amíg nem kezd gőzölögni. Előmelegített tányérokban tálaljuk.

Petrezselymes kagylóleves burgonyával Petrezselymes kagylóleves burgonyával
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Petrezselymes kagylóleves burgonyával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1322 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Petrezselymes kagylóleves burgonyával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj