Fokhagymás halleves

| , , Fokhagymás halleves receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fokhagymás halleves
Eszközök: kés, lábas, turmixgép, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg lebőrözött, darabolt fehér húsú halfilé
3 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
1 kisebb összevágott édesköménygumó
1 szál szeletelt póréhagyma
1 és ¼ dl száraz fehérbor
12 dl halalaplé
4 evőkanál rizs
1 darabka citromhéj
dl zsíros főzőtejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, az édesköményt és a fokhagymát (1. kép), és 4-5 percig pároljuk, amíg a hagyma kezd megpuhulni.

2. Hozzáadjuk a bort, az alaplét, a rizst, a citromhéjat és a babérlevelet (2. kép). Felforraljuk, majd közepes lángon 20-25 percig hagyjuk gyöngyözve főni, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak. A citromhéjat és a babérlevelet kidobjuk.

3. A levest hagyjuk egy kicsit hűlni, majd átöntjük mixerbe vagy robotgépbe, ha szükséges, adagonként, és simára pürésítjük. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

4. A levest visszaöntjük a lábosba, és lassan gyöngyözve főzzük. Beletesszük a halat (3. kép), lefedjük, és időnként megkeverve 4-5 percig folytatjuk a lassú főzést, amíg a hal megfőtt, és kezd lemezekre hasadni.

5. Belekeverjük a tejszínt. Ha szükség van rá, adunk még hozzá sót és borsot. Előmelegített tányérokban, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fokhagymás halleves Fokhagymás halleves Fokhagymás halleves

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Fokhagymás halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1536 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Fokhagymás halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
lexikon