Sáfrányos halleves

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sáfrányos halleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
36 dkg lebőrözött, kockára vágott halfilé
csipet sáfrány
10 dl halalaplé
2 teáskanál vaj
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
1 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
4 evőkanál rizs
1 és ¼ dl fehérbor
1 és ¼ dl zsíros főzőtejszín
4 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
3 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítés:

1. A vajat egy nagy lábosban, közepes hőfokon felolvasztjuk, beletesszük a hagymát, a póréhagymát és a sárgarépát (1. kép). 3-4 perc alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk a hagymát.

2. Hozzáadjuk a sáfrányt, a rizst, a bort és az alaplét, felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot. Fűszerezzük sóval és borssal (2. kép). Befedve lassan főzzük 20 percig, illetve ameddig a rizs és a zöldségek megpuhulnak.

3. A levest kissé hűlni hagyjuk, majd mixerbe vagy robotgépbe öntjük, s ha szükséges, adagonként sima pürévé dolgozzuk. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

4. A levest visszaöntjük a lábosba, belekeverjük a tejszínt, és kis lángon főzzük még néhány percig, hogy jól átmelegedjen, néha megkeverjük.

5. A halat (tőkehal vagy nyelvhal) megsózzuk, és a paradicsommal együtt a gyöngyöző leveshez adjuk (3. kép). 3-5 percig főzzük, amíg a hal éppen csak megpuhul.

6. Belekeverjük a snidling nagyobb részét. Ha kell, még fűszerezzük a levest. Előmelegített tálakban, a megmaradt chilivel díszítve kínáljuk.

Sáfrányos halleves Sáfrányos halleves Sáfrányos halleves

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Sáfrányos halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2236 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Sáfrányos halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
recept beküldése