Sáfrányos halleves



Elkészítés:
1. A vajat egy nagy lábosban, közepes hőfokon felolvasztjuk, beletesszük a hagymát, a póréhagymát és a sárgarépát (1. kép). 3-4 perc alatt, gyakran megkeverve puhára pároljuk a hagymát.
2. Hozzáadjuk a sáfrányt, a rizst, a bort és az alaplét, felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot. Fűszerezzük sóval és borssal (2. kép). Befedve lassan főzzük 20 percig, illetve ameddig a rizs és a zöldségek megpuhulnak.
3. A levest kissé hűlni hagyjuk, majd mixerbe vagy robotgépbe öntjük, s ha szükséges, adagonként sima pürévé dolgozzuk. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)
4. A levest visszaöntjük a lábosba, belekeverjük a tejszínt, és kis lángon főzzük még néhány percig, hogy jól átmelegedjen, néha megkeverjük.
5. A halat (tőkehal vagy nyelvhal) megsózzuk, és a paradicsommal együtt a gyöngyöző leveshez adjuk (3. kép). 3-5 percig főzzük, amíg a hal éppen csak megpuhul.
6. Belekeverjük a snidling nagyobb részét. Ha kell, még fűszerezzük a levest. Előmelegített tálakban, a megmaradt chilivel díszítve kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.