Ég és föld paradicsomleves

| Kalamári leves receptek
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető drága
Ég és föld paradicsomleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tisztított kalmár
42 dkg darabolt konzervparadicsom
1 csipet sáfrány
16 dkg sovány, kockára vágott chorizo kolbász
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál vékonyra szeletelt szárzeller
1 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
10 dl halalaplé
½ teáskanál római kömény
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
vagy
2 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint chilikrém
ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Levágjuk a kalmár bajuszát, és falatnyi darabokra vágjuk. A törzset gyűrűkre szeleteljük.

2. Egy nagy serpenyőt közepes hőfokon megforrósítunk, és beletesszük a chorizo kolbászt. 5-10 percig gyakran megkeverve sütjük, hogy kisüljön a zsírja (1. kép). A kolbászdarabokat egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

3. A zsiradékot átöntjük egy lábosba, és beletesszük a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát (2. kép). Befedjük, és 34 percig pároljuk, amíg a hagyma kezd puhulni.

4. Belekeverjük a paradicsomot, a halalaplét, a római köményt, a sáfrányt, a babérlevelet és a chorizót.

5. A kalmárgyűrűket beletesszük a levesbe. Éppen csak felforraljuk, s mindjárt csökkentjük a hőfokot, és befedve, lassan főzzük 40-45 percig, amíg a kalmár és a sárgarépa is megpuhul. Időnként megkeverjük.

6. Ha fűszeresebb ízt kívánunk, keverünk bele egy kevés chilikrémet, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített tányérokban petrezselyemmel tálaljuk.

Ég és föld paradicsomleves Ég és föld paradicsomleves
A chorizo kolbásznak különböző fajtái vannak, ami a zsírosság mértékét és a fűszeresség fokát illeti. Ehhez a leveshez a sovány fajta a legjobb.
Enyhébb ízt kapunk, ha kolbász helyett virslit főzünk bele, és elhagyjuk a chilikrémet.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Ég és föld paradicsomleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1411 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Ég és föld paradicsomleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
twitter