Ég és föld paradicsomleves

| Kalamári leves receptek
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető drága
Ég és föld paradicsomleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tisztított kalmár
42 dkg darabolt konzervparadicsom
1 csipet sáfrány
16 dkg sovány, kockára vágott chorizo kolbász
1 fej finomra vágott hagyma
1 szál vékonyra szeletelt szárzeller
1 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
10 dl halalaplé
½ teáskanál római kömény
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
vagy
2 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint chilikrém
ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Levágjuk a kalmár bajuszát, és falatnyi darabokra vágjuk. A törzset gyűrűkre szeleteljük.

2. Egy nagy serpenyőt közepes hőfokon megforrósítunk, és beletesszük a chorizo kolbászt. 5-10 percig gyakran megkeverve sütjük, hogy kisüljön a zsírja (1. kép). A kolbászdarabokat egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

3. A zsiradékot átöntjük egy lábosba, és beletesszük a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát (2. kép). Befedjük, és 34 percig pároljuk, amíg a hagyma kezd puhulni.

4. Belekeverjük a paradicsomot, a halalaplét, a római köményt, a sáfrányt, a babérlevelet és a chorizót.

5. A kalmárgyűrűket beletesszük a levesbe. Éppen csak felforraljuk, s mindjárt csökkentjük a hőfokot, és befedve, lassan főzzük 40-45 percig, amíg a kalmár és a sárgarépa is megpuhul. Időnként megkeverjük.

6. Ha fűszeresebb ízt kívánunk, keverünk bele egy kevés chilikrémet, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített tányérokban petrezselyemmel tálaljuk.

Ég és föld paradicsomleves Ég és föld paradicsomleves
Enyhébb ízt kapunk, ha kolbász helyett virslit főzünk bele, és elhagyjuk a chilikrémet.
A chorizo kolbásznak különböző fajtái vannak, ami a zsírosság mértékét és a fűszeresség fokát illeti. Ehhez a leveshez a sovány fajta a legjobb.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Ég és föld paradicsomleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1328 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Ég és föld paradicsomleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
twitter