Póréhagymás lazacleves

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Póréhagymás lazacleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 szál szeletelt póréhagyma
32 dkg lebőrözött, kockára vágott lazacfilé
7 és fél dl víz
5 dl halalaplé
1 és ¼ dl zsíros főzőtejszín
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
1 db kockára vágott burgonya
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld
vagy
ízlés szerint apróra vágott turbolya
ízlés szerint frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban közepes hőfokon megforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a póréhagymát, és 3 percig pároljuk (1. kép).

2. Hozzáadjuk a burgonyát, az alaplét, a babérlevelet, jócskán megsózzuk. Felforraljuk, majd takarékra téve körülbelül 25 percig befedve lassan főzzük, amíg a zöldségek puhák lesznek. A babérlevelet kidobjuk.

3. A levest hagyjuk kissé hűlni, majd körülbelül a felét mixerbe vagy robotgépbe tesszük, és sima pürévé dolgozzuk. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

4. A pürésített levest visszatesszük a lábosba (2. kép), és jól összevegyítjük a lábosban maradt levessel. Közepes hőfokon az egészet jól átmelegítjük.

5. A lazacot sózzuk, borsozzuk, és a levesbe tesszük (3. kép). Mintegy 5 percig folytatjuk a főzést, időnként megkeverjük, amíg a hal megpuhul, és kezd törékennyé válni. Belekeverjük a tejszínt, ha szükséges, fűszerezzük, és egy kevés citromlét is adhatunk bele. Előmelegített tányérokban, turbolyával vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Póréhagymás lazacleves Póréhagymás lazacleves Póréhagymás lazacleves
Folyó víz alatt alaposan mossuk le a szennyeződéseket és a földet. Ehhez a zöld végét vágjuk le, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Póréhagymás lazacleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2239 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Póréhagymás lazacleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
lexikon