Gazdag leves a tenger gyümölcseiből

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Gazdag leves a tenger gyümölcseiből
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kagyló
36 dkg lebőrözött fehér húsú halfilé
20 dkg főtt, héj nélküli garnélarák
vagy
20 dkg nyers, héj nélküli garnélarák
16 dl halalaplé
4 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
3 és ¼ dl zsíros főzőtejszín
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott snidling

Elkészítés:

1. Kidobunk minden törött kagylót, és azokat a nyitottakat, amelyek ütögetésre nem csukódnak be. A kagylókat folyó hideg víz alatt leöblítjük, és éles késsel megtisztítjuk a „szakálluktól". Nagy, vastag aljú serpenyőbe tesszük, szorosan lefedve, magas hőfokon 4 percig főzzük, amíg kinyílnak; időnként megrázzuk az edényt. A ki nem nyílt kagylókat kidobjuk. Ha eléggé kihűltek, a kagylók húsát kiszedjük a héjukból, a főzőlébe csurgatva a folyadékot. A főzőlevet sűrű szűrőn átszűrve félretesszük (1. kép).

2. A lisztet keverőtálba átesszük, és nagyon lassan annyi halalaplét keverünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Még egy kis halalaplét keverünk hozzá, hogy folyékony mártást kapjunk.

3. A vajat vastag fenekű serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk. Beletesszük a hagymát, és gyakran megkeverve, 5 perc alatt, lefedve üvegesre pároljuk.

4. Hozzáadjuk a megmaradt alaplét, és felforraljuk. Lassan belekeverjük a lisztes pépet, amíg jól összevegyülnek, állandóan keverve ismét forrpontig melegítjük. Hozzáadjuk a kagyló főzőlevét, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Visszavesszük a lángot, és félig lefedve még 15 percig főzzük.

5. Beletesszük a halat (közönséges tőkehalat, nyelvhalat vagy foltos tőkehalat) és a kagylókat (2. kép), időnként megkeverve folytatjuk a lassú főzést 5 percig, vagy amíg a hal megfőtt.

6. Hozzáadjuk a garnélarákot és a tejszínt. Megkóstoljuk, és utánafűszerezzük. Néhány percig még főzzük, hogy jól átmelegedjen. Előmelegített tányérokban, kaporral díszítve tálaljuk.

Gazdag leves a tenger gyümölcseiből Gazdag leves a tenger gyümölcseiből
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Gazdag leves a tenger gyümölcseiből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1720 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Gazdag leves a tenger gyümölcseiből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
cikkek