Fraisier

Francia epertorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 100 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Fraisier
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tisztított eper
10 dkg marcipán
5 dkg eperlekvár
igény szerint piros ételfesték
A krémhez:
2 és fél dl tej
2 dkg liszt
1 evőkanál meggylikőr
12 és fél dkg puha vaj
A piskótatésztához:
1 dkg olvasztott vaj
10 dkg liszt
3 db tojás
A sziruphoz:
3 evőkanál meggylikőr

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához a tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot egy tálban gőz fölött felverjük, amíg a habverő nyomot hagy benne. Levesszük a tűzről, addig keverjük, amíg a krém kihűl. A lisztet átszitáljuk, a keverékhez adjuk, belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát 20 cm átmérőjű, 5 cm magas, vékonyan kivajazott, kapcsos formába töltjük, és a sütőben 20-25 percig sütjük. A forma oldalát levesszük, a piskótát rácson hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk, félretesszük.

2. A sziruphoz a cukrot közepes lángon vízben feloldjuk. Felforraljuk, és 1 percig főzzük. A likőrt belekeverjük, majd hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tejet a vaníliarúddal lábosba tesszük, felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, a lisztet és a kukoricalisztet belekeverjük. A tejet folyamatosan keverve a tojássárgájához adjuk. Visszatesszük a lábosba, és közepes lángon addig verjük, amíg besűrűsödik, majd még 1 percig keverjük. Ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Hozzáadjuk a likőrt, apránként belekeverjük a vajat, minden adagot jól elkeverünk benne.

4. Egy szem epret félreteszünk a díszítéshez. Az eprek harmadát félbevágjuk, a többit elnegyedeljük. A piskóta egyik felét a sült oldalával lefelé tiszta kapcsos formába tesszük. Egy kis sziruppal, szűrőn áttört lekvárral és krémmel megkenjük. A fél eperszemeket a vágott felükkel kifelé körben elosztjuk a tölteléken.

5. A krémet 1 cm-es csövű habzsákba töltjük, és az eprek közé nyomjuk. A többi epret elosztjuk rajta, a maradék krémmel lefedjük. A tetejét elsimítjuk, óvatosan rátesszük a másik piskótalapot.

6. A kapcsos formát levesszük róla. A tortát valamivel több sziruppal és lekvárral megkenjük. A munkafelületet porcukorral beszórjuk, a rózsaszínre színezett marcipánt 3 mm vékony körré nyújtjuk, majd a kapcsos forma karimájával szabályos kört szúrunk ki belőle. A marcipánt óvatosan a tortára tesszük, a tetejét elsimítjuk. A maradék lekvárt felforrósítjuk, a díszítéshez félretett, egészben hagyott eperszemet belemártjuk, és a torta közepére tesszük.

A francia torta neve mindent elárul, egyszerűen annyit jelent: eper. Ennél megfelelőbb finomságot el sem lehet képzelni egy könnyű nyári étkezés lezárásaként.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Fraisier
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3302 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Fraisier
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
ételfotó