Fraisier
Francia epertorta



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához a tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot egy tálban gőz fölött felverjük, amíg a habverő nyomot hagy benne. Levesszük a tűzről, addig keverjük, amíg a krém kihűl. A lisztet átszitáljuk, a keverékhez adjuk, belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát 20 cm átmérőjű, 5 cm magas, vékonyan kivajazott, kapcsos formába töltjük, és a sütőben 20-25 percig sütjük. A forma oldalát levesszük, a piskótát rácson hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk, félretesszük.
2. A sziruphoz a cukrot közepes lángon vízben feloldjuk. Felforraljuk, és 1 percig főzzük. A likőrt belekeverjük, majd hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet a vaníliarúddal lábosba tesszük, felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, a lisztet és a kukoricalisztet belekeverjük. A tejet folyamatosan keverve a tojássárgájához adjuk. Visszatesszük a lábosba, és közepes lángon addig verjük, amíg besűrűsödik, majd még 1 percig keverjük. Ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Hozzáadjuk a likőrt, apránként belekeverjük a vajat, minden adagot jól elkeverünk benne.
4. Egy szem epret félreteszünk a díszítéshez. Az eprek harmadát félbevágjuk, a többit elnegyedeljük. A piskóta egyik felét a sült oldalával lefelé tiszta kapcsos formába tesszük. Egy kis sziruppal, szűrőn áttört lekvárral és krémmel megkenjük. A fél eperszemeket a vágott felükkel kifelé körben elosztjuk a tölteléken.
5. A krémet 1 cm-es csövű habzsákba töltjük, és az eprek közé nyomjuk. A többi epret elosztjuk rajta, a maradék krémmel lefedjük. A tetejét elsimítjuk, óvatosan rátesszük a másik piskótalapot.
6. A kapcsos formát levesszük róla. A tortát valamivel több sziruppal és lekvárral megkenjük. A munkafelületet porcukorral beszórjuk, a rózsaszínre színezett marcipánt 3 mm vékony körré nyújtjuk, majd a kapcsos forma karimájával szabályos kört szúrunk ki belőle. A marcipánt óvatosan a tortára tesszük, a tetejét elsimítjuk. A maradék lekvárt felforrósítjuk, a díszítéshez félretett, egészben hagyott eperszemet belemártjuk, és a torta közepére tesszük.