Orsótészta sajtgombóccal



Elkészítés:
1. A szétnyomkodott ricottát vagy tehéntúrót tálba tesszük. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a lisztet, a tojássárgáját, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselymet. Jól összekeverjük.
2. A sajtmasszából apró gombócokat formálunk. Kiolajozott tepsibe terítjük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 10 percig sütjük.
3. A szárzeller közepét kettévágjuk, az egyik felét robotgépbe tesszük a durvára vágott dióval, a levessel és a citromlével együtt. Összeturmixoljuk.
4. A maradék zellert hosszú csíkokra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a zellert és a zúzott fokhagymát. 2-3 percig pároljuk.
5. Közben a tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük. Leszűrjük és beletesszük a serpenyőbe.
6. Felöntjük a zelleres folyadékkal és összemelegítjük.
7. A zsemlemorzsát szárazon vagy kevés olajjal aranybarnára pirítjuk.
8. A mártásos tésztába belekeverjük a sült sajtgombócokat és megszórjuk a pirított morzsával.
Marhahúsleves

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.